NIKOLA JOVANOVIĆ: SISTEM SE NE MOŽE PROMENITI NA LAŽNIM IZBORIMA

Politika

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas se „korumpirani, izopačeni i neefikasni sistem“ ne može promeniti na izborima koji će biti održani pod nepoštenim uslovima niti se na taj način mogu rešiti problemi građana.

  • Ako se svi ne izborimo za fer izborne uslove, uvek ćemo istu vlast i iste probleme. Stranke koje će učestvovati na izborima pod ovim uslovima daju veštačko disanje naopakom sistemu, rekao je Jovanović televiziji Nova S, u emisiji u kojoj je učestvovao sa predsednikom opštine Novi Beograd Aleksandrom Šapićem.

Jovanović je povodom Šapićeve najave da će izaći na izbore, rekao da se bez promene vlasti na gradskom i republičkom nivou ni u Novom Beogradu ne mogu rešiti najveći problemi, poput ukidanja zelenih i javnih površina, bezbednosti u školama, ugrožavanja vodoizvorišta i manjka škola i obdaništa.

  • Bez poboljšanja izbornih uslova ne možemo pobediti režim i rešiti suštinske probleme koji tište građane, naveo je Jovanović.

Jovanović je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da prihvati zahtev za fer izborne uslove i da sada vrši kontrolu štete smanjenjem izbornog cenzusa sa pet odsto na tri i simuliranjem demokratskog procesa.

  • Spuštanje cenzusa je kozmetička mera. Glavno pitanje je da li ima slobodnih izbora i da li građani od svoje države mogu da očekuju takve izbore. Nije važno da li je cenzus tri ili pet odsto, nego da li u Srbiji imamo normalan politički život, a postojeći izborni uslovi to sprečavaju, dodao je Jovanović.

Jovanović je ocenio da je snižavanje cenzusa taktički potez režima, koji je Vučić povukao jer nije uspeo da baci prašinu u oči evropskim parlamentarcima i domaćim posrednicima, niti je uspeo da stvori razdor u Savezu za Srbiju.  

„Vučićev motiv je nastavak fasadne demokratije i privida  normalnosti, kako bismo zaboravili da samo vlast u Srbiji organizuje demonstracije protiv opozicije i štrajkuje glađu protiv opozicije“, rekao je Jovanović.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.