NIKOLA RIBARIĆ DEMANTOVAO STRANKE, NE I UDRUŽENJE PRIVATNIH VRTIĆA

Grad

U skladu sa uobičajenom praksom funkcionera kragujevačke vlasti da se oglašavaju samo na jedinom mediju koji grad finansira – Radio televiziji Kragujevac, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima Nikola Ribarić je za tu medijsku kuću prokomentarisao navode Udruženja privatnih predškolskih ustanova da će grad delimično subvencionisati boravak dece u privatnim vrtićima.

Zapravo, demantovao je, kako je rečeno, saopštenja pojedinih političkih partija, koje su reagovale na obraćanje javnosti Udruženja privatnih predškolskih ustanova. To Udruženje je, podsetimo, javnost obavestilo da će grad, suprotno ugovorima, delimično subvencionisati boravak dece u vrtićima:

  • Subvencionisaće se boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu od o povratku na posao, što se svega petina njih. Suprotno zaključenim ugovorima i odlukama o načinu subvencionisanja. Grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja, pisalo u obraćanju javnosti tog Udruženja.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova tvrde da je Kragujevac jedina lokalna samouprava koja je donela ovakvu odluku, iako ima najnižu ekonomsku cenu boravka u vrtićima.

  • Kragujevačko Udruženje u potpunosti je prihvatilo odluku o obustavljanju subvencionisanja na početku vanrednog stanja, kada je prestao rad vrtića. Svoj doprinos prevazilaženju teške situacije dali smo time što smo imali razumevanja za ovakvu odluku, što smo očuvali radna mesta i isplaćivali zarade za oko 400 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama u gradu, a sada ćemo samostalno podneti troškove za obezbeđivanje svih potrebnih higijenskih i dezinfekcionih uslova za očuvanje zdravlja dece i zaposlenih, kažu u Udruženju.

Glas Šumadije je tu informaciju pokušao da proveri u upravi za društvene delatnosti, ali smo dobili odgovor da će se, u formi saopštenja „Nikola Ribarić obratiti medijima u ponedeljak“. Ili RTK nije medij, ili je u pitanju nešto drugo, tek Ribarić je, kako je na sajtu te telvizije objavljeno „demantovao je navode lokalnih stranaka: Zajedno za Šumadiju i Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde, o subvencijama za boravak dece u privatnim vrtićima, i rekao da nije došlo do prekida sufinansiranja već da je reč o postepenom otvaranju vrtića kako je i odredila Vlada Republike Srbije“. Kraj citata.

Da nije baš kako Ribarić kaže, svedoči dopis koji je kragujevačko Udruženje privatnih predškolskih ustanova dobilo 4. maja. I u kome se od privatnih vrtića traži da dostave spisak dece čiji su roditelji radno angažovani, kao i kopiju o radnom angažovanju.

  • Napominjemo da će grad plaćati samo za tu decu koja dolaze, dok za ostalu decu nedolasci se neće plaćati sve dok traju vanredne mere i ne normalizuje se rad vrtića, piše u dopisu.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.