NOV SMER U DRUGOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI

Društvo Grad Kultura

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio vizuelne umetnosti u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.

Otvaranjem smera za scenske i audio-vizuelne umetnosti Druga kragujevačka gimnazija ima želju, mogućnosti i potrebe da zadovolji interesovanja učenika zainteresovanih za glumu, scensku i audio-vizuelne umetnosti.
Potvrda toga je i rad Dramskog studija, koji aktivno traje već dvadeset godina, gde su učenici kroz slobodnu aktivnost iskazivali svoje talente, kreativnost i potrebe koje vidimo u ovom smeru. Rad studija u posebnim i različitim okolnostima iznedrio je više od tridesetpet predstava različitih žanrova, od dečjih , novogodišnjih, svetosavskih akademskih, predstava za festivale, gostovanja i književne večeri. Sami nazivi predstava o svemu ovome govore: Novogodišnji čarobni napitak, Novogodišnja bajka, Spasavajmo Deda Mraza… Poslednje bdenije u životu Svetog Save, Crkve na lomači, Biti čovek, Ekstaza, Preobraženje, Čujte Srbi, Slovo ljubve, Sveti Sava i golubica… Mrtve uše, Golubarnik, Klinč, Ekstaza od života – ponor od života, Metamorfozis…..
Ovaj broj predstava stvorio je galeriju glumaca, reditelja, dramaturga, koji su danas afirmisani i ostvareni u svojim poslovima. Poput Nikole Rakočevića, Nevene Ristić, Vladana Milića, Đorđa Đokovića, Miloša Milovanovića, Nevene Brzaković, Darije Nešić, Isidore Rajković, Nevene Kočović, Nevene Ljubić, Marije Rakočević, Aleksandra Petkovića, Milene Nikolić, Filipa Đurića, dr Mateje Ristića, Uroša Obradovića, Marije Milošević, Janka Đorića i Milice Vraneš (njih dvoje su trenutno studenti).
Mnoštvo učenika, koji se danas bave ovim profesijama nije prošlo kroz Dramski studio, ali su zahvaljujući svojim profesorima, danas se to grubo kaže ,,ljudskim resursima“, pronašli sebe u onoj lepšoj, umetnički kreativnoj strani života.
Rad ovog studija je zahtevao rad i znanje u oblasti medija i komunikacija, kompjuterske animacije, grafičkog dizajna i dizajna zvuka, gde su učenici koristili svoj talenat i iskustvo, a bili su potrebni stručnost i znanje.
Uvođenjem ovog smera, mi dobijamo i spajamo talenat, znanje i iskustvo sa željom i ambicijom. Prepoznati prave vrednosti, podsticati ih i afirmisati je vizija u kojoj mi vidimo školu budućnosti u Srbiji.
Tokom dve decenije rada, učenici i profesori, koji su činili Dramski studio sarađivali su sa Knjaževskosrpskim teatrom, najstarijim pozorištem u Srba, čiji su članovi neprestano bili lepo predusretljivi i spremni na saradnju. Svojim iskrenim pristupom scenskoj umetnosti članovi Dramskog studija pridobili su simpatije, ali i spremnost na saradnju i Ljubinke Stojanović sa Akademije umetnosti u Beogradu, Gorana Sultanovića, Vojislava Spasića, profesora solo pevanja na FILUMU u Kragujevcu. Dramski studio Druge kragujevačke gimnazije dosegao je i do poziva za gostovanje u najprestižnijoj moskovskoj gimnaziji, ali u centru u kome se u Rusiji obrazuju profesori, koji u školama organizuju rad dramskih sekcija. Dramski studio očekivao je prilikom te, posete, dogovoreni susret sa Nikitom Mihalkovim. Splet okolnosti je bio takav, da 2016. godine, ova ideja nije realizovana.
Recitatorska sekcija u korelaciji sa Dramskim studiom čini i učestvuje u aktivnom životu škole, gde učenici pokazuju i ističu talenat za scenski nastup.
U Kragujevcu, u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji izrastao je Dramski studio, kao kreacija profesora ove škole, samim tim i kao saznanje da u Kragujevcu postoji FILUM, ali da još uvek nema jasno uobličenog gimnazijskog smera, koji bi za oblast scenskih i audio-vizuelnih umetnosti pripremao mlade ljude, koji svoju budućnost vide u umetnosti.
Višedecenijskim iskustvom, profesorima, opremljenošću i spremnošću na još jedan kreativni izazov, Druga kragujevačka gimnazija može na pravi način i kvalitetno da realizuje nastojanje Ministarstva prosvete u projektu, koji bi kao kreativni rezultat imao nešto novo u školskom sistemu – smer za učenike nadarene za scenske i audio-vizuelne umetnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.