NOVE DEMONSTRACIJE ZAKAZANE ZA SUBOTU UVEČE

Društvo

U Kragujevcu se, kao što je Glas Šumadije već i najavio,  nastavljaju protesti gradjana protiv režima Aleksandra Vučića. Nove, 16. po redu  demonstracije pobunjenih žitelja šumadijske i prve srpske prestonice zakazane su za subotu uveče. Kragujevčani nezadovoljni stanjem u državi i gradu u subotu uveče će, uobičajeno već, da se okupe kod nekadašnje robne kuće „Beograd“, a naspram zgrade gradske uprave, odakle će, ulicama u širem centru grada, da odšetaju do  Djačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde će ovoga puta, kako je najavljeno, da im se obrate članovi organizacionog odbora protesta.

  • Odlučili smo da protest nastavimo i tokom uskršnjih praznika, kako bismo sačuvali kontinuitet i energiju demonstracija. Pošto novi protest organizujemo na Veliku subotu, tokom šetnje neće biti muzike sa  razglasa, niti smo pozvali govornike sa strane, već će okupljenima na  Djačkom trgu kratko da se obrate članovi organizacionog odbora, čime želimo da ispoštujemo verska osećanja ne  samo učesnika  demonstracija, nego i ostalih naših sugradjana. Na taj način iznova pokazujemo i da nismo nikakvi nasilnici kakvim aktuelni režim hoće da nas predstavi, već da nastojimo da se mirnimprotestima izborimo za slobodno društvo, odnosno za  slobodu medija, slobodne i poštene izbore i ponovno uspostavljanje institucija, kaže za Glas Šumadije članica organizacionog odbora protesta u Kragujevcu Aleksandra Kostić.

Na prethodnom protestu, koji su prošle subote gradjani organizovali samoinicijativno, posredstvom društvenih mreža, rečeno je, napomenimo,  da će nove demonstracije u Kragujevcu, zbog Uskrsa, da budu organizovane tek 4.maja. Gradjani su, medjutim,  poručili da će, na taj način, biti napravljena velika pauza, i s tim u vezi podsetili da su 90-tih prošloga veka protesti protiv režima Slobodana Miloševića organizovani i tokom najvećih verskih praznika, te da nema razloga da tako ne bude i ovoga puta. Tim pre što, kako tvrde pobunjeni Kragujevčani, nijedan zahtev gradjana koji već mesecima demonstiraju širom Srbije nije ispunjeni, niti ima naznaka da će to biti učinjeno. Naprotiv, čelnici režima nezadovoljne gradjane sve glasnije i osornije nazivaju „nasilnicima i fašistima“.čime newdvosmisleno pokazuju šta misle o zahtevima vezanim za slobodu medija, oslobadjanje institucija i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.