NOVI PROGRAMI ZA PRVI, PETI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE I PRVI RAZRED GIMNAZIJE

Društvo

Obuke nastavnika koji će od 1. septembra predavati u petom razredu osnovne škole i prvom razredu gimnazije biće organizovane od 1. do 13. jula i u poslednje dve nedelje avgusta, izjavila je za Danas Olivera Todorović, rukovoditeljka Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ona je rekla da školske uprave intenzivno prave rasporede obuka i da će oni biti poznati najkasnije do kraja iduće nedelje. Todorović je istakla da će obuke za primenu novih nastavnih programa proći nastavnici matematike, srpskog jezika i biologije koji će od jeseni predavati učenicima petog razreda, kao i profesori gimnazija svih predmeta koji će predavati đacima prvog razreda. Obuka traje dva dana, a nastavnici će imati i dodatnih osam sati on-lajn obučavanja, što je, prema rečima naše sagovornice, dovoljno da se upoznaju sa novinama u nastavnim programima koji su orijentisani na ishode i da im se ukaže na metode rada koje bi trebalo da primenjuju u učionici.

Ona podseća da su lane obuke bile organizovane za nastavnike tehnike i tehnologije, informatike i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i najavljuje da će na red doći i nastavnici drugih predmeta. Tokom ove godine planirana je obuka 25 odsto nastavnika u Srbiji, a kroz nju su tokom aprila i maja prošli učitelji koji od jeseni „uzimaju“ prvake.

Komentarišući kritike dela prosvetnih radnika što se obuke sprovode tokom letnjeg raspusta, Todorović podseća da se vodilo računa da godišnji odmori za nastavnike počinju oko 10. jula i traju skoro do 20. avgusta. Navodi da zbog završetka školske godine i predstojećeg završnog ispita obuke nisu mogle da budu realizovane u prethodnom periodu.

Piše: Danas

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *