NOVI SAVET TREBA DA IZABERE V.D. REKTORA I PONIŠTI DOKTORAT SINA NEBOJŠE ARSENIJEVIĆA

Društvo

Umesto da, kako se to ovde gotovo s izvesnošću očekivalo, imenuje dr  Nenada Filipovića sa Fakulteta inženjerskih nauka za v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu, pošto je dosadašnjeg „prvog čoveka“ tog univerziteta,  dr Nebojšu Arsenijevića  smenio „dekretom“ od 4. juna, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević  juče, posle podne, je fakultetima iz sastava kragujevačkog Univerziteta naložio da izaberu predstavnike za  novi saziv Saveta te viskoškolske ustanove.

Novi Savet Univerziteta u Kragujevcu, prema nalogu ministra Šarčevića, treba, saznaje Glas Šumadije,  da bude izabran do 25. juna. Novoizabrani Savet potom će, kako se očekuje, najpre da poništi izbor dr Nebojše Arsenijevića za r ektora Univerziteta koji je, odlukom starog saziva Saveta, na tu funkciju ponovo bio izabran u martu, zatim da poništi doktorat njegovom sinu Aleksandru (Arsenijeviću), te da izabere v.d. rektora kragujevačkog Univerziteta.

Na preporuku dosadašnjeg Saveta koji, nakon prošlonedeljne „kolektivne“ ostavke čak osmoro članova tog prgana upravljanja, više nema kvor um da donosi pravno važeće  odluke, na  fakultetima Univerziteta u Kragujevcu do juče su birane zamene onih njihovih predstavnika koji su podneli ostavke na članosvo u  Savetu. Taj postupak je,medjutim, obustavljen, i od juče se na fakultetima biraju predstavnici koji će, prema nalogu Šarčevića, da formiraju novi Savet kragujevačkog Univer ziteta.

Smenjeni rektor Nebojša Arsenijevića juče za naš portal kaže da „nema šta više da komentariše“. Tim pre što je, kako smatra, u „poziciji da za njega zakoni ove zemlje više ne važe“.

-Nemam šta više  da komentarišem.  Da me neko ubije na ulici, niko ne bi smeo da dodje da me pokupi. Iza mene, za razliku od onih koji su me rušili, niko ne stoji. Mislio sam da  su jači, ali kad vidi m šta sve rade da bi mene uklonili, vidim da i nisu toliko jaki, kaže Arsenijević za Glas Šumadije. Dodaje da je od Upravog suda od kojeg je, pored uložene žalbe, zatražio i donošenje privremene mere na rešenje ministra Šarčevića o njegovoj smeni, obavešten da bi odluka tog suda, u vezi sa zahtevom o privremenoj meri, u Kragujevac trebalo da stigne tokom sutrašnjeg dana.

Ukoliko bi Upravni sud doneo privremenu medu onda bi, tumače pravnici,  rešenje ministra Šarčevića o smeni Arsenijevića bilo stavljeno „ad akta“ do okončanja postupka pred tim sudom. Ni sam Arsenijević se, ipak, ne nada da je tako šta, u današnjoj Srbiji,  moguće, bez obzira što i njegovi protivnici sa kragujevačkog Pravnog fakulteta smatraju da je odluka o smeni dosadašnjeg rektora i, najblaže rečeno – pravno manjkava.

Ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je 4. juna rešenje o smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, zbog toga što jeA gencija za borbu protiv korupcije krajem prošle godine utvrdila da je Arsenijević „u sukobu interesa“ i zatražila od Saveta Univerziteta da on bude razrešen sa rektorske funkcije. Istovremeno, Provsetna inspekcija je ustanovila da je sin rektora, Aleksandar Arsenijević, doktorske studije na kragujevačkom  Fakultetu medicinskih nauka upisao pre okončanja osnovnih studija. Inspekcija je, otuda, Savetu naložila da poništi doktorat i oduzme zvanje docenta mladjem Arsenijeviću.

Savet Univerziteta je u dva navrata,  krajem marta i 21. maja,  odbacio rešenja i naloge Agencije i Inspekcije vezane za smenu rektora Arsenijevića i poništenje doktorata njegovom sinu. Uprkos tim nalozima, Savet je u martu ponovo izabrao Nebojšu Arsenijevića za rektora kragujevačkog Univerziteta.

Piše: ZoranRadovanović

 

Tagovi:

3 komentara

  1. Stajala je iza tebe i izmislila te sestra Slavica, pa Toma i sad Tomin mali. Uvek je Arsenijevic imao mecenu, a narocito je uzivao sto u njegovom spahiluku ni jedan zakon i ni jedan propus nisu vazili za njega i njegove, a da je drugima vadio dusu na pamuk. Karma je cudo.

  2. Koliko pisu novine, a kakva je situacija na terenu na Medicinskom fakultetu, posto je kako novine kazu u toku opsezna akcija sluzbi za borbu protiv visoke korupcije, sva je prilika da ce Nesa i bratija da se bave ne maticnim negomzatvorskim celijama u veoma blisko vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.