NOVI SKANDAL NA KRAGUJEVAČKOM UNIVERZITETU U REŽIJI VLASTI

Društvo

Jednogodišnji galimatijas oko smene bivšeg i izbora novog rektora Univerziteta u Kragujevcu okončan je danas– novim skandalom, opet u režiji vlasti. Na današnjoj sednici  Saveta univerziteta u Kragujevcu, naime, jedini kandidat za rektora, profesor Fakulteta mašinskih nauka dr Nenad Filipović, koji je u minulih pola godine bio vršilac dužnosti te funkcije, nije izabran, jer nije dobio potreban broj gla sova. Za izbor  Filipovića glasalo je, doznajemo, osmoro članova  Saveta, dok je 12 njih bilo protiv.

Podsetimo da je nedavno  Senat kragujevačkog Univerziteta velikom većinom glasova verifikovao kandidaturu Nenada Filipovića za novog rektora, a dag a je, pre toga, podržalo jedanaest od ukupno dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Poznavaoci ove problematike tvrde da slučaj da Savet Univerziteta  nije podržao odluku  Senata u domaćem viskom školstvu nije zabeležen još tamo od sredine 80-tih pšrošloga veka,, što svedoči da je juče “politika pobedila struku”. Tim pre, navode, što u Savetu Univerziteta Vlada Srbija ima šest oro svojih predstavnika.

Izvori Glasa Šumadije tvrde da iza neizbora  Filipovića s toje oni  koji su ga letos i doveli na mesto v.d. rektora Univerziteta ( u tom kontekstu u javnosti su pominjani, iako nikada i konkretno dovedeni u vezu, ministarka dr Slavica Djukić  Dejanović, te kragujevački univerzitetskii profesori dr Branislav Jeremić, koji je i funkcioner Nacionalnog saveta za visko obrazovanje  i dr Aleksandra Janković), i koji su proletos, uz medijsku kampanju, srušili bivšeg rektora Neboju Arsenijevića. U tim krugoivima kažu i da “imaju pouzdana saznanja” da su članovi  Saveta Univerziteta u Kragujevcu sa fakultete iz drugih gradova (Kraljeva, Jagodine, Vrnjačke  Banje…), u noći izmedju ponedeljka i utorka,  nešto pre ponoći, a  po nalogu ljudi  bliskih samom vrhu vlasti, privodjeni na razgovore kod gradonačelnika tih varoši, gde im je, navodno,  rečeno, da glasaju protiv izbora Nenada Filipovića za  rektora. Zašto se Filipović toliko zamerio onima koji su ga letos doveli na rektorsku funkciju, još uvek se ne zna.

Sagovornoci  Glasa Šumadije tvrde da Univerzitet u Kragujevcu ulazi u novu, nikad veću krizu, te da se u narednom periopdu mogu očekivati novi obračuni u ovdašnjoj akademskoj zajednici. Kako god. na narednoj sednici  Saveta Univerziteta u Kragujevcu biće izabran novi v.d. rektora, nakon čega će biti pokrenuta  procedura za izbor  “prvog čoveka” te viskoškolske ustanove.

Svemu ovome, krajem prošle i u  prvoj polovini ove godine,  prethodila je akcija rušenja bivšeg rektora kragujevačkog Univerziteta dr Nebojše Arsenijevića koji je, tokom te kampnaje, optuživan za nepotizam i malverzacije, te za  bahato i nepristojno ponašanje. Uprkos tim optužbama, Arsenijević je, početkom marta. odlukom članova starog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu, reizabran na rektorsku funkciju… Tri meseca docnije, preciznije 4. juna, ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je rešenja o razrešenju Arsenijevića, 20-tak dana potom raspustio je dotadašnji Savet Univerziteta. Arsenijević je navodio da su odluke o njegovom i razrešenju Saveta “apsolutno nezakonite”, ali ga niko više nije slušao. Oni koji su ga  (s)rušili, a  čije su kolovodje, prema njegovim rečima, ministarka Slavica Djukić – Dejanović i univerzitetski profesori Branislav Jeremić   i Aleksandera Janković, bili su politički moćniji.

Krajem juna, održana je sednca novog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu., na kojoj je, pod kontroplom policije, za v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu izabran dr Nenad Filipović, koji danas iz javnosti jošuvek nepoznatih razloga nije izabran na tu funkciju.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

Tagged

4 komentara

 1. Neprofesionalnije napisan tekst, davno nisam pročitala! Ceo se sveo na: rekla-kazala! Novinarstvo nam je, definitivno, srozano u svim medijima! Još je i nepismen: “šest oro”!!!!

 2. Све док на Универзитету буду радили људи који су ухваћени у продаји испита, на Универзитету не може да буде ништа добро, без обзира ко био ректор. Ови продавци испита (којима се, због примања мита, поступак води 12 година) поново су део власти на Правном факултету, и поново су чланови универзитетских тела (иако је КАПК изрекао забрану, а Правни факултет, због њих још нема ни дозволу за рад, већ је под праћењем). Они су Филиповићу били савезници, а онда су му (баш као што су то урадили и Арсенијевићу) окренули леђа и гласали против њега. Филиповић је превише веровао свом заштитнику Јеремићу, коме су изгледа продавци испита са Правног милији, али, “ко с ђавлом тикве сади, о главу му се обијају”. …

 3. Ispiti se na fakultetima u Kragujevcu prodaju još od 90-ih….šta je tu novo…a ti profesori svoje studente sa kupljenim ispitima sada kao potporu imaju u svim strukturama našeg grada ha ha ha…ispiti su se kupovali parama i sexsualnim uslugama…sećam se koleginice koja je iz zezanja zakazala kres sudar trojici uvaženih profesora sa kojima je bila u šemi na raskrsnici u 1 sat noću…sva trojica su došla na vreme a mi smo ih gledali dvogledom sa obližnje zgrade i smejali se…sutra im je rekla da se mnogo napila i nije znala šta radi…

 4. Ovo sam poslala malopre uredniku lista Danas. Sramota kako izveštava Zoran Rdovanović, a objasniće, nadam se, izvore informacija ili priznati da objavljuje rekla-kazala.
  Poštovani Uredniče,
  Nije prvi put da Vaš list iz Kragujevca objavljuje neproverene čaršijske priče koje lansira grupica ljudi. Moje ime se pominje u kontekstu rušenja prof. dr Nenada Filipovića sa funkcije vd rektora, što je uvredliva laž. Ja sam do juče radila na tom fakultetu i istinski sam ga podržala kada se kao jedini kandidat pojavio za ovu funkciju, jer ga znam još iz vremena kada je bio student. Odskakao je od drugih i odskočio, što mnogi „intelektualci“ ne praštaju.
  Ja nikada nisam kontrolisala ničije ponašanje niti imam taj poriv da maniplišem ljudima, naprotiv. Dopisnik iz Kragujevca Z. Radovanović, kako se potpisuje, je mogao, kao pravi novinar, da uzme izjavu ako je već hteo da događaje vezuje za imena.
  Kroz tekstove ovog dopisnika iz Kragujevca se uvek stiče utisak da je već pronašao krivce za događaje o kojima izveštava, pa iznosi optužnice.
  Da me je pitao, rekla bih da je prof. dr Nenad Filipović i kao čovek i kao naučnik i profesor, respektabilna ličnost i da, pored nesumnjivih intelektualnih kapaciteta, ima i hrabrosti. Ovakve ruše oni koji te vrline nemaju, a vole da budu vlast, pa izmišljaju svašta i na taj način se „uzdižu“. Ja se uvek, baš kao i sada, identifikujem kada nešto preduzimam ili izjavljujem, jer bi me bilo sramota da svoje odmereno i na činjenicama zasnovano delovanje, radim kao anonimus.
  Verujem da razumete moju potrebu da se na ovaj način oglasim, jer nikada ne radim „izpod žita“ i stidela bih se sebe, da sam ikada bila strašljivi intelektualac.
  S poštovanjem,
  Prof. dr Aleksandra Janković
  Red. Prof Fakulteta inženjerskih nauka u penziji
  Ovakvo izveštavanje sa Vašeg portala je bruka za novinarstvo, a i napad na moju ličnost, što nije za praštanje jer sam nabeđena da “smeštam” čoveku koga cenim i koji mi je drag kao čovek. NEPROFESIONALNO, TENDENCIOZNO NAPISAN TEKST.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *