NVO „Posle kiše“ već dva meseca pomaže Kliničkom centru Kragujevac

Doba korone Društvo

Već dva meseca članovi Nevladine organizacije „Posle kiše“ pomažu u Kliničkom centru Kragujevac tako što unose teške boce kiseonika i dopremaju ih do crvene kovid zone. Udruženju „Posle kiše“ koje okuplja bivše zatvorenike pridružili su se i mladi volonteri pa svi zajedno svako jutro pomažu medicinskom osoblju da kiseonik na vreme stigne do najtežih pacijenata.

Na poziv kriznog štaba grada Kragujevca odmah su se odazvali članovi udruženja „Posle kiše’’ koje okuplja bivše zatvorenike i to u trenutku kada je pomoć Kliničkom centru bila neophodna i kada je povećan broj hospitalizovanih pacijenata.

“Pre dva meseca je bila situacija baš kritična, sad je malo bolja, a inače mi ove boce unosimo gore, ulazimo u crvenu zonu, dostavljamo dalje osoblju a oni do pacijenata. Svaki dan se dolazi od pola 8, provede se nekih sat i po ,dva u zavisnosti od situacije pošto se menja”, rekao je Dušan Mirić, predsednik udruženja ,,Posle kiše’’.

“Dođemo ujutru, presvučemo se, izađemo, unesemo boce, izbacimo prazne, presvlačimo se ponovo i odlazimo kući. Svaki dan radimo po sat, dva, tri a boce su teške po 70, 80 kilograma”, izjavio je Milan Prokić, član udruženja „Posle kiše“.

Medicinskom osoblju Kliičkog centra Kragujevac pomoć volontera je neophodna jer se u toku dana unese i do 50 teških kiseoničkih boca u crvenu kovid zonu.

“To su ove boce kiseoničke koje se u tom trenutku moraju dopremiti do samog pacijenta jer su pacijenti uglavnom bili na kiseoničkoj terapiji i zavisni od nje u trenutku kada smo imali veliki broj hospitalizovanih pacijenata u Kliničkom centru Kragujevac od kovida 19 kao i veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika”, rekla je Vesna Kazaković, glavna medicinska sestra Kliničkog centra Kragujevac

“Sestre jesu nosile te boce, tako je moralo sve za pacijenta jer pacijentu ne sme da se uskrati kiseonička potpora, kiseonička terapija kao ni ostale terapije. Veliki posao rade, dosta nam pomažu i sestre mogu da se posvete svom najosnovnijem poslu a to je briga o pacijentima”, smatra Đorđe Radojević, tehničar Korona odeljenja Kliničkog centra Kragujevac

Udruženju „Posle kiše“ pridružili su se i mladi volonteri tako da njih desetak svakog dana unosi boce kiseonika kako bi što više rasteretili već umorno medicinko osoblje.

Izvor: RTV (Ana Rebić)

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.