OAZA SIGURNOSTI OBELEŽILA DECENIJU POSTOJANJA

Grad

Udruženje građana „Oaza sigurnosti” 15. marta obeležilo je deceniju svog uspešnog postojanja.Tim povodom u svečanom salonu Gradske uprave upriličen je prijem za aktiviskinje ovog udruženja, njihove partnere na brojnim projektima, predstavnike ustanova i  institucija, kao i drugih udruženja civilnog društva sa kojima su tesno saraživali tokom svih ovih godina po pitanju zaštite prava žena na svim nivoima.

  • Grad Kragujevac je Udruženje „Oaza sigurnosti” prepoznao kao izuzetno važnog partnera u zbrinjavanju žrtava porodičnog nasilja ali i u mnogim drugim aspektima, savetodavnog rada sa ženama a u njihovom maniru, uvek korak dalje u pravcu ekonomskog osnaživanja žena, izjavila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema njenim rečima ovakve organizacije civilnog društva koje imaju svoj fokus ali i izlaze iz njega, značajno doprinose unapređenju, vidljivosti, senzibilizaciji i menjanju svesti na nivou lokalne samouprave o važnosti pravovremeno prepoznatog nasilja u porodici. Starteška dokumenta na nacionalnom nivou i protokoli koji postoje nemoguće je na adekvatan način implementirati bez podrške ovakvih organizacija i institucija. Zahvaljujući „Oazi sigurnosti” konstituisano je prvo savetovalište i prihvatilište za žene žrtve porodičnog nasilja a zatim se išlo i korak dalje različitim programima koji su imali cilj monitoring, evaluaciju i IT komponentu kao i sve druge programe podrške koji su izuzetno važni za jednu lokalnu samoupravu.

„Oaza sigurnosti” osnovana je 15. marta 2008. godine u Kragujevcu,. Potekla je iz Alternativnog kruga. Prema rečima Milanke Stevović, jedne od osnivača udruženja, ideje jačanja rodne senzitivnosti i ravnopravnosti u borbi protiv nasilja nad ženama i decom  u porodici, očuvanje zdravlja i unapređenje položaja žena okupile su šest žena ( Svetlanu Vasiljević, Veru Simić, Snežanu Grujić, Aleksandru Joksimović i Minu Mijajlović) koje su istrajale u zajedničkoj viziji i realizaciji tada započetog projekta „Sigurne kuće” koja je kasnije postala deo sistema.

Vera Simić, članica Upravnog odbora „Oaze sigurnosti” smatra najvećim uspehom rad sa žrtvama nasilja u porodici i eliminisanje nasilja nad ženama u porodici. A druga ciljna grupa su im žene sela i njihovo osnaživanje.

  • Kragujevac je prvi grad koji je uveo međusektorsku saradnju i danas predstavlja primer dobre prakse. Pored toga, realizovani su brojni projekti koji su za cilj imali stvaranje društva bez nasilja u porodici sa razvijenom mrežom podrške kao i unapređenje kvaliteta života žena kroz brigu o zdravlju. Pred nama su novi projekti a poslednji uspešno realizovan je “Nova radna mesta za žene iz osetljivih grupa u Kragujevcu“ kroz koji je jedan broj žena dobilo posao, kaže Vera Simić.

Neki od njihovih uspešno realizovanih projekata su: Uspostavljanje centra za zaštitu žrtava nasilja u porodici u regionu Šumadije- Sigurna kuća period od 2008-2010. godine; Podržka prevenciji karcinoma kod žena u region Šumadije – Srbije – 2010-2013; Podrška unapređenju zdravlja kod romske populacije u Kragujevcu, Unapređenje zaštite zdravlja žrtava nasilja u porodici kroz upostavljanje Sistema za moritoring i evoluaciju međusektosrke saradnje – period realizacije 2013-2014. u sklopu kojeg je sprovedena anketa i nalaiza na uzorku od 700 ispitanica; Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u borbi protiv nasilja u porodici – 2016.; Senzibilisanje intersektorskih timova o rodnom aspektu nasilja u porodici i nasilju nad decom- 2017. godina; Ekonomsko osnživanje žena – žrtava nasilja u porodici.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.