Obradović: Vesić proglasio slogan „Ne damo svetinje“ za fašizam

Politika

Današnje suđenje u Prvom osnovnom sudu u Beogradu za mene lično, moju porodicu i Srpski pokret Dveri, je od izuzetnog značaja. Ja sam ovde danas branio svoju čast, čast svoje porodice i čast Srpskog pokreta Dveri. Srpski pokret Dveri niti ja lino nemamo nikakve veze sa fašizmom, niti po našim stavovima niti po našoj praksi. Da Dveri imaju bilo kakve fašističke stavove kao što tvrdi Goran Vesić, mi nikada ne bismo bili registrovani kao politička organizacija.
Naime, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je, 2015. godine, registrovalo Srpski pokret Dveri kao političku organizaciju, a to ne bi bilo moguće da imamo bilo kakve fašističke stavove. Takođe, svo naše delovanje u proteklih 21 godinu nikada nije imalo fašističke metode niti praksu niti protiv mene lično postoji bilo kakva prekršajna ili krivična prijava u tom pravcu. Dakle, sve je laž i najobičnija propaganda SNS-a koja se 24 sata dnevno emituje na režimskim medijima.

Danas sam podneo sudu i određene dokaze koji govore o svemu ovome što sam sada i rekao. Naime, u mojoj knjizi skupštinskih govora od 2016. do 2019. godine „Gde bežite“, u prvom govoru koji sam imao na konstitutivnoj sednici parlamenta 2016. godine, morao sam da odgovorim na napade Aleksandra Martinovića da Dveri imaju veze sa fašizmom. Šta to govori? Govori da SNS od ulaska Dveri u parlament sprovodi organizovanu hajku na Dveri i propagandu da smo fašisti iako za to nema apsolutno nikakvog osnova i u pitanju je gola laž. Oni smatraju da, ako hiljadu puta, kao Gebels, ponove ovu laž, građani će poverovati u to. U tome i jeste poenta. Oni imaju 24 sata dnevno sve režimske medije da lažu o Dverima, a mi nikada nemamo mogućnost da na tim istim medijima odgovorimo i da se čuje druga strana.

Poneo sam i druge dve svoje knjige – „Srpski zavet“ i „Srpska unija“ u kojima su objavljeni moji članci o antifašizmu. Ja sam izraziti antifašista , kao i Dveri koje su izrazito antifašistička politička organizacija. Objavio sam i tekstove koji govore o mom antifašizmu.
Ono što želim posebno da istaknem i što sam i pred sudom posebno insistirao – bio sam glavni i odgovorni urednik časopisa „Dveri srpske“ koji je niz svojih temata posvetio antifašizmu. Jedan od njih nosi naziv „Antinacizam“ i govori o antifašizmu i antinacizmu Srba, jer su Srbi najveći antifašistički narod u Evropi. Imali smo čak dva antifašistička pokreta otpora.
Lično sam glavni i odgovorni urednik ovog izdanja „Dveri srpskih“ koji je posvećen đeneralu Draži Mihajloviću kao prvom ustaniku u ouparinoj Evropi pod nacizmom 1941. godine. Da li bi jedan fašista priredio tematski broj časopisa posvećen najvećem evropskom antifašisti đeneralu Draži Mihajloviću?!

Naravno da je sve to besmisleno i ono što je posebno bolno i što jeste uzrok za ovu tužbu protiv Gorana Vesića za povredu ugleda i časti, za duševni bol jeste što je moj deda Vitomir Obradović poginuo na Sremskom frontu kao mladić sa nepunih 18 godina u borbi za oslobođenje Srbije od nacizma i fašizma.

Dakle, ja lično dolazim iz antifašističke porodice, svi moji stavovi su, kao što sam dokazao, antifašistički i Srpski pokret Dveri je antifašistička politička organizacija.
Zašto onda Goran Vesić i svi drugi funkcioneri SNS-a 24 sata dnevno ponavljaju da su Dveri fašisti? Zato da bi nas diskvalifikovali iz političkog života, zato što smo im najozbiljniji politički protivnici, zato što ne trpe drugačije mišljenje i kritiku vlasti i misle da će na ovaj način da unište Dveri.

Juče sam rekao, a to ću i danas ovde ponoviti – upravo SNS u svom programu ima eugenifu koja je bila karakteristična jedino za program Nacional-socijalističke radničke partije Adolfa Hitlera. Upravo Srpska napredna stranka neguje kult fašizma, odnosno kult vođe kriminalne, batinaške strukture i sve drugo što je bilo karakteristično za fašizam. Glupo je da druge optužuju za ono što su zapravo oni ili bar po svojim metodama i u svom stranačkom programu imaju elemente fašizma.

Ono što bih posebno istakao – kada Goran Vesić i njegov advokat govore da Dveri imaju antimigranstu politiku – to je tek smešno i besmisleno jer najbolji prijatelj Aleksandra Vučića i njegov najbliži politički saveznik je Viktor Orban, premijer Mađarske koji ima istovetnu politiku prema migrantskoj krizi kao i Srpski pokret Dveri. Ako smo mi fašisti, onda su i Vučićevi prijatelji fašisti. Ali, naravno, mi nismo fašisti, mi smo hrišćanske demokrate kao što su to i vladajuće stranke u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Austriji i to je naše političko opredeljenje.

Ono što je danas bilo najšokantnije na suđenju sa Goranom Vesićem jeste tvrdnja njegovog advokata da je moja izjava „Ne damo svetinje“ uperena protiv režima Mila Đukanovića – fašizam. Dakle, ako je moj stav i moj natpis na transparentu „Ne damo svetinje“ fašizam, onda je pola Crne Gore koja trenutno protestuje protiv Mila Đukanovića i skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti pod istim sloganom – onda su svi oni fašisti. Sada je, naravno, jasno koliko je sve ovo besmisleno i koliko su sve optužbe protiv Dveri jedna gola laž i propaganda vladajućeg režima i njima bliskih medija. Nadam se da će sud u ovom slučaju doneti pravdu za sve nas, ne samo mene lično i moju porodicu koja je pod ovom sramnom etiketom, nego za sve članove Srpskog pokreta Dveri koji su neprestano optuživani za fašizam, a mi smo izraziti antifašistički politički pokret.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.