OD POČETKAGODINE PROIZVEDENO OKO 25.000 AUTOMOBILA

Društvo Ekonomija Grad

Proizvodne i montažne trake u kompaniji  Fijat Krajsler automobili Srbija ponovo će biti zaustavljene večeras,  u 22 sata, nakon druge radne smene, i opet će, kako je zvanično saopšteno, biti pokrenute tek 3. septembra. Od početka godine do juče, u kragujevačkom  Fijatu je, s obzirom na broj radnih dana i činjenicu da iz pogona izlazi od 410 do 416 gotovih vozila dnevno, proizvedeno oko 25.000 automobila sve tri verzije modela “500L”.

    Zaposeni u FCA Srbija, prema saopštenju menadžmenta kompanije, na plaćenom odustvu, koje im se plaća sa 65 odsto od redovne plate, biće od  sutra (sreda) do 29. jula, kada u svim Fijatovovim fabrikama širom sveta, pa i kragujevačkoj, počinje tradicionalni tronedeljni kolektivni godišnji odmor – “feragosto”. Kolektivni odmor završava se 19. avgusta, kada će Fijatovi radnici u Kragujevcu, kako im je zvanično rečeno, biti upućeni na novi prinudni odmor  koji će da traje do 3. septembra. 

       Podsetimo da je Vlada Srbije prošlog meseca odobrila zahtev menadžmenta FCA  Srbija da zaposleni u toj kompaniji na plaćenim odustvima, pored zakonom dozvoljenih 45, do kraja godine mogu  da budu još dodatnih 87 radnih dana, odnosno ukupno 132 dana. Odluka o dodatnom plaćenom odsustvu u kragujevačkom Fijatu  primenjuje se od 17. juna. U Samostalnom sindikatu FCA Srbija tvrde da je odluka o dodatnom prinudnom odmoru radnika te kompanije u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom.

     Predstavnici zaposlenih u kragujevačkom Fijatu procenjuju da će od septembra do kraja godine, u fabrici da bude  po šest – sedam radnih dana mesečno, te da će u tom periodu iz pogona da izadje 15-tak hiljada gotovih vozila, što znači da će u 2019., kao što je naš list već  i najavljiva, u FCA Srbija da bude proizvedeno oko 40.000 automobila, što je za 20.000 “šumadijskuh fića” manje nego prošle godine. 

     Premijerka Ana Brnabić izjavila je minulih dana da je Vlada  Srbije u kontaktu sa novom upravom Fijata, te da veruje u budćnost  kragujevačke fabrike te kompanije.

     -Razgovaramo sa novim ljudima najmanje dva puta mesečno o planovima i očekujem da mi u novembru ili decembru pošalju konkretne planove. Verujem da ćemo raditi na drugačijm  i novim planovima u toj fabruci, rekla je Brnabić.

      Menadžment  Grupacije Fijata Krajsler automobili (FCA), prema (ne)zvaničnim najavama i na njima zasnovanim očekivanjima predstavnika zaposlenih, trebalo je da petogodišnji investicini plan za Srbiju , sa informacijom o novom modelu za kragujevačku fabriku, Vladi Srbije, kragujevačkim radnicima i domaćoj javnosti da saopšti još početkom godine. Taj rok je potom  pomeren za kraj aprila, a sada se odlaže za kraj godine.

Piše: Zoran Radovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *