OD SUTRA NA SNAGU STUPAJU NOVE MERE PROTIV KOVIDA U KRAGUJEVCU

Doba korone Grad

Republika Srbija i Grad Kragujevac (Gradska uprava za poslove organa Grada) obaveštavaju građane da od sutra u Kragujevcu obavezna primena mera za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19.

Uredbom Vlade Republike Srbije, mere za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 u Kragujevcu, koje je predložio Institut za javno zdravlje, od sutra postaju obaveza, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić na danas održanoj zajedničkoj sednici Kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije.

To znači da je od sutra u Kragujevcu zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 5 osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 5 lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od 2 metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ograničeno je i radno vreme ugostiteljskih objekata od 7,00 do 20,00 časova. Mere podrazumevaju i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako, da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. 

Uredba podrazumeva i punu primenu svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite, fizičku distancu od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Uredbom se zabranjuje korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Obavezno je sprovođenje mera zaštite  u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda. Sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima,  salonima lepote, fitnes centrima i teretanama podrazumeva nošenje maske i rukavica.

Česta dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija minimum jednom dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Inače, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac  do sada je potvrđeno 255 novih slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 267 lica. Odeljenje za informativne poslove Grada Kragujevca, da ne bude zabune, naglašava da 255 obolelelih potvrđeno u drugom piku prvog talasa, dakle samo od polovine juna. Od početka pandemije, dakle od marta, ukupno je 323 pacijenata u Kragujevcu.

2 komentara

  1. Kakve mere ? U parkovima su deca na gomili. Po dvorištima škola a tek po dvorištima stambenih zgrada !!! Predsednici skupštine stanara umesto da napišu zabranu okupljanja u dvorištima na tabli ,ili ulazima zgrada, gledaju kako se okuplja više od dozvoljenog broja lica dece i roditelja. Nigde komunalne policije da obidje zgrade i obaveže upravnike da stave Odluku. Direktori škola za igralištima koja su otvorena i mesta za okupljanje dilera i probisveta. Koja bre vanredna situacija! Nesposobni Radomir Nikolić !

  2. Samo disciplina protiv Covida, nema mesta za paniku vec obavezna oprema na sebi. Moramo se svi boriti protiv ovog zla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.