Odgajivači traže otvaranje klanice za preradu ovčijeg i jagnjećeg mesa u Šumadiji

Društvo Ekonomija

Udruženje odgajivača ovaca Srbije sa sedištem u Kragujevcu, koje je formirano prošle godine, najavilo je danas da će predložti da se u Šumadiji otvori velika klanica u Šumadiji za proizvodnju, plasman i preradu mesa za domaće i inostrano tržište.
Kako je prenela Radio televizija Kragujevac, načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić podržala je tu inicijativu i navela da vidi „veliku razvojnu šansu za Šumadiju u otvaranju specijalizovane klanice koja bi bila od nacionalnog interesa“.
Na zajedničkom sastanku predlog su podržali i predstavnici opština u Šumadiji, grada Kragujevca, Poljoprivredne savetodavne stručne službe, članovi Udruženja ovčara i stručnjacima Poljoprivrednih fakulteta i Privredne komore Srbije.

U Srbiji se oko 150.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava bavi ovčarstvom, većina u Šumadijskom okrugu, dok postoje samo četiri specijalizovane klanice koje imaju licencu za izvoz ovčijeg i jagnjećeg mesa u zemlje Evropske unije, a ovčari su nezadovoljni i trenutnom cenom mesa od 160 dinara za kilogram žive vage.

Fotografija: PIXNIO
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.