Održana likovna kolonija „Etno selo” u „Malom grbičkom raju”

Društvo Kultura

Prva likovna kolonija „Etno selo” održana je prošlog vikenda (subota i nedelja, 12. i 13, spetembar) u Grbicama. Kolonija je održana na inicijativu (i u organizaciji) profesora Dragana Bataviljića na njegovom imanju koje će jednog dana prerasti u etno park i na kojem su se već ranije održavale manifestacije poput „fićijade” i „fijakerijade” a koje je njegov vlasnik, ne bez ponosa nazvao „Mali grbički raj”.

Grbička kolonija, za prvi put okupila je petnaestak slikara iz Šumadije. U njenom radu su učestvovali doajeni našeg slikarstva poput profesora Vladana Subotića i Milivoja Tasića Maketa iz Kragujevca, Zorana Stojanovića Komune i Srđana Petrovića (Batočina) kao i Lapovaca: Živote Blagojevića Cice, Jovice Nikolića, Zorana Miloševića Skeleta i vajara Živote Denića…

Po rečima osnivača, utemeljitelja i organizatora grbičke likovne kolonije „Etno selo” Dragana Bataveljića on sam je oduvek voleo likovnu umetnost i njen je veliki poštovalac ali lično nije imao dara za nju. Međutim to mu nije predstavljalo problem da svoje imanje i buduće etno selo „Mali grbički raj” nesebično „podeli” sa likovnim stvaraocima. Na ideju da na ovom prostoru pokrene koloniju došao je „zajedničkim snagama” sa svojim bratom, slikarom Zoranom Stojanovićem Komunom iz Batočine.

– Likovni umetnici su sjajni ljudi. Oni se rado odazivaju pozivima da učestvuju na ovakvim manifestacijama koje veoma često imaju humanitarni i dobrotvorni karakter, ističe Bataveljić, dodajući da i će takva biti i kolonija „Etno selo”. Radovi koje su slikari i vajari ostavili posle kolonije u Grbicama biće prodati a prihod će ići višedetnim porodicama (čijom se podrškom i pomaganjem Bataveljić bavi već godinama) i jednim delom za odražavanje naredne likovne manifestacije na ovim prostorima.

Po Bataveljićevim rečima kolonija će prerasti u tradicionalnu a naredna slična likovna smotra mogla bi da se održi već na jesen (na inicijativu i predlog Maketa Slikara) kako bi slikari mogli da zabeleže predivne boje jesenjih grbičkih pejzaža.

Inače, portal „Glas Šumadije” nije jedino glasilo koje je propratilo ovu manifestaciju jer je u subotu, 12. septembra TV „Nova S” uživo izveštavala iz Prve likovne kolonije u Grbicama i „Malog grbičkog raja”.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.