ODRŽANA TRIBINA NACRTA PLANA JAVNOG ZDRAVLJA 2019.

Društvo Grad

Pre upućivanja na razmatranje i odlučivanje Skupštini grada o Nacrtu plana javnog zdravlja grada Kragujevca za period 2019 – 2016. godine održana je javna tribina.

Nakon dugotrajnih analiza i pripreme izrađen je Nacrt plana javnog zdravlja 2019 – 2026. godine koji je u skladu sa Zakonom i Nacionalnom strategijom. Ovaj strateški dokument predviđa donošenje akcionih planova na godišnjem nivou zasnovanim na analizama koje radi Institut za javno zdravlje u smislu određivanja prioritetnih pitanja na nivou lokalne zajednice i zajedničkim naporima za prevazilaženje tih problema i sve u smislu bolje organizacije i unapređenja zdravlja stanovništva.

Prema Zakonu o javnom zdravlju koji je stupio na snagu 2016. godine sve lokalne samouprave u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština prošle su jedan dugotrajan proces edukacije i pripreme za izradu planova javnog zdravlja. Administrativni tok i procedure su trajale prethodnih nekoliko meseci i ovaj starteški dokument donosi niz novina, a fokus je na jedinicama lokalne samouprave kao odgovornim zajednicama i organima izvršne vlasti, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Govoreći o planu, dr Damnjanović je rekla da on predviđa i osnivanje Opšte bolnice te da je Savet za zdavlje grada Kragujevca u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Kliničkim centrom i Domom zdravlja pripremio elaborat o opravdanosti osnivanja Opšte bolnice koji je upućen na saglasnost Ministarstvu zdravlja i nacionalnom isntitutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

U prilog nam idu izmene vezane za Zakon o zdravstvenoj zaštiti i podzakonska akta koja će do kraja godine biti urađena. U narednoj godini očekujemo i s pravom se nadamo realizaciji ovog projekta, dodala je dr Damnjanović.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *