OKONČANA OVOGODIŠNJA PROIZVODNJA U FIJATU: RADNICI OČEKUJU 13. PLATU

Društvo Ekonomija

U kragujevačkom Fijat Krajsleru danas, odnosno  večeras,  u 18 sati, kao što je Glas Šumadije  već i najavio, okončana je ovogodišnha proizvodnja automobila. Zaposleni će se u fabriku, kako doznajemo, vratiti 14. januara, dok će sutradan da startuje proizvodnja u 2020., u punom kapacitetu.

Od početka godine do danas, iz fabričkih pogona kragujevačke fabrike, prema nezvaničnim informacijama,  izašlo je nešto manje od 40.000 gotovih automobila, što je za više od 20.000 vozila manje nego prethodne godine, čime je nastavljen kontinuitet pada proizvodnje u šumadijskom Fijat Krajsleru, koji je startovao odmah nakon što je 2013. zabaležena rekordna proizvodnja od 117.000 vozila. Posle toga, obim proizvodnje automobila u Kragujevcu padao je iz godine u godinu, da bi u 2019., sa manje od 40.000 gotovih vozila, bila upošljena tek četvrtina fabričkih kapaciteta.

U kompaniji Fijat Krajsler u Kragujevci ove godine bilo je više od 130 neradnih dana, od ukupno izmedju 230 i 240 radnih dana. Pored zakonom dozvoljenih 45 dana zastoja, Vlada Srbije je, sredinom godine, na zahtev proizvođača, Fijat Krajsleru odobrila još 87 neradnih dana. Zaposleni u kragujevačkoj fabrici u 2019. su, ne računajući letnji i zimski kolektivni godišnji odmor, više od polovine radnih dana proveli na plaćenim odsustvima, koje im se plaća sa 65 odsto od redovnih plata.

Uprkos tome, ili baš zbog toga, ogranak  Sindikata “Nezavisnost” u Fijat  Krajlsleru od menadžmenta kompanije zvanično traži da se radnicima isplati 13.plata, odnosno nadoknadu za Božić, tzv. “božićnicu”.

  • Većinu radnika Fijat Krajslera ovih dana muči neizvesnost da li će poslodavac da im isplatiti “božićnicu” ili trinaestu platu. Ove godine, zbog smanjenog obima proizvodnje, radnici su izgubili veliki broj radnih dana a samo od juna do danas država je odobrila dopunskih 87 neradnih dana. Radnici su u ovom slučaju plaćeni,   i to ne bi bilo toliko strašno da većina njih nema velike kredite pa kada se od ovako umanjene plate odbije rata kredita, kući nose ništa ili skoro ništa, navodi se u zahtevu “Nezavisnosti” poslovodstvu kompanije.

Božićnicu, dodaje se,  nije lako zaraditi. Ako radnik u toku godine provede jedan dan na bolovanju ili zakasni više od četiri sata gubi minimum 80 odsto premije. Ovo je razlog što mnogi, često i bolesni,tvrde sindikalci,  dolaze na posao. Bilo je slučajeva, navode, da radnica sa jednom rukom u gipsu pakuje delove ili da radnik sa naprslom jagodičnom kosti odbije hospitalizaciju i dođe na posao. 

  • Podsećamo  da je poslodavac dužan da isplati “božićnicu”,  ukoliko fabrika posluje pozitivno, a  sigurno će poslovati. Nije krivica radnika što je smanjena prodaja vozila. Ako neko treba da ispašta to su menadžeri prodaje a nikako proizvodni radnici. Upozoravamo poslovbodstvo da će,  ako  premija izostane, mnogo radnika,  posle Nove godine, da  ode  na bolovanje, usled čega će teško biti organizovati proizvodnju i za ono malo posla što ima, poručili su iz  Sindikata Nezavisnost.
Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

1 komentar

  1. Da im se isplati 13. plata za nerad??? Strašno!!! U proizvodnom pogonu Fijata radnici su većinom „kursadžije“, obučene za rad na proozvodnim linijama. Većinom imaju završenu osnovu školu i neki kurs, frizerski na primer (čast izuzecima). Tu su propale frizerke, propali građevinski radnici alkoholičari, prodavačice hamburgera i sl., bez osnovnog obrazovanja, kulture i vaspitanja. Pre Fijata, ni dana radnog staža bilo gde jer ko bi takve uopšte i primio na rad. Za takve je Fijat bio pravo otkrovenje, životna prilika. I takvima 13. plata???!!! Više lade nego što rade, i tako iz godine u godinu! Plata im je tri puta veća od onoga što oni realno zaslužuju. A gde su sve druge profesije, zaposleni koji vredno rade 350 dana godišnje za platu od 25.000 din? Gde je njima 13. plata? Svi mi iz naših džepova već godinama plaćamo nerad Fijatovaca, njihove dodatke i plate preko plate! Sramota! Što je mnogo, mnogo je!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.