OMLADINA NARODNE STRANKE: MEĐUNARODNI DAN MLADIH, KORENITE PROMENE, A NE ISPRAZNE ČESTITKE I LAŽNA ZABRINUTOST

Politika

Srbija dočekuje još jedan Međunarodni dan mladih u kojem više od polovine mladih želi da ode iz zemlje, a na svakih 10 minuta jedan mlad čovek napusti državu zbog loših uslova, nemogućnosti da obezbedi osnovnu egzistenciju i nesigurnosti, izjavio je danas predsednik Omladine Narodne stranke Ivan Gajić.

  • Po kapacitetima za zadržavanje talanata, Srbija se nalazi na samom dnu svetske liste, odnosno na 134. mestu. Kao i svake godine, i ove će se ljudi na vlasti površno osvrnuti na probleme mladih, pokušaće da ublaže ’crnu’ statistiku i neće učiniti ništa konkretno, naveo je Gajić u pisanoj izjavi.

Gajić je dodao da učenički krediti i stipendije koje daje Ministarstvo omladine i sporta za tekuću godinu iznose 5.400 dinara, dok je iznos za studentske kredite i stipendije 8.400 dinara u 10 rata.

  • Osnovno je pitanje koliko dana srednjoškolac i student mogu da prežive sa ovim iznosima, kao i koje potrebe mogu da namire, naveo je Gajić.

Gajić je istakao da država sprovodi strategiju koja od mladih pravi jeftinu radnu snagu, jer se rad u Srbiji plaća i do 10 puta manje nego u zapadnoj Evropi.

  • Zbog toga, umesto da se novac predviđen za subvencije privatnim licima ulaže u mlade koji bi pokrenuli sopstveni posao, a koji, po budžetu za ovu godinu iznosi 126 miliona evra, on u najvećoj meri završava u rukama stranih investitora koji za jedno radno mesto dobijaju i do 7.000 evra, naveo je Gajić.

Dok mladi u Srbiji, bez velike pomoći države, pokušavaju da pokrenu posao sa komercijalnim kreditima privatnih banaka, rade sa poljoprivrednim mašinama starim i do 35 godina, strani investitori izvlače ekstraprofit, dodao je Gajić.

  • Pored nemara po pitanju osnovnih egzistelcijanih potreba mladih, vlast je legalizovala kupovinu diploma osnovnih, master i doktorskih studija i tako još jednom jasno pokazala da Srbija u budućnosti ne treba da bude zemlja znanja, već neznalica i poslušnika, naveo je Gajić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.