“OPET PLAČE, AL SAD OD SREĆE”, VEČERAS U TEATRU

Kultura

Večeras na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, kragujevačka publika će imati priliku da još jednom pogleda predstavu, „Opet plače, al’ sad od sreće“. Ovu tragi-komediju apsurda srpskog mentaliteta, po tekstu Novice Savića, režirao je Dragan Jakovljević.

U predstavi igraju Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković koji je autor muzike. Za scenografiju je bio zadužen Milivoje Štulović, a kostime je kreirala Jelena Janjatović.

U čekaonici železničke provincijske stanice, kroz koju vozovi prolaze, ali se ne zaustavljaju, mogu se saznati sve „javne tajne“ života u malom mestu. Od popularnih lokalnih lepotica, do onih koji znaju sve o njima, lepeza raznovrsnih likova širi se na tradiciju krvoprolića i bratoubice. Sve što se događa, moglo bi biti smešno, kada ne bi bila zastrašujuća istina iz bilo kog perioda poslednje decenije prošlog, ili početka ovog veka.

Pisac teksta Novica Savić(1943-2004) je diplomirao dramaturgiju i napisao veliki broj dela od kojih je na scenu postavljeno više od dvadeset predstava u domaćim pozorištima. Predstave po njegovim tekstovima režirao je Branko Pleša i Miki Stamenković, a jedna od najpoznatjih i najboljih drama „Pobratim“, nekoliko sezona uspešno je igrana na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Poznati su i komadi „Kako potamaniti gamad“, „Veliki Mak“, „Krvava teta“ i „Noć u sred dana“.
Po njegovim tekstovima na televizija je snimljeno osam TV drama, a pisao je i igrane serije, zabavne i dokumentarnie emisije. Na njima je sarađivao sa Brankom Šotrom, Slobodanom Šijanom, Zrinkom Ogrestom, Mišom Radivojevićem, Dudom Ćeramilac, Savom Mrmak, Batom Čengicem i drugim režiserima. Radio Beograd i Radio Zagreb su izveli preko 60 njegovih radio drama, koje su prevedene, emitovane i nagrađivane širom Evrope. Objavio je tri zbirke pripovedaka, jedan roman i mnogo priča po skoro svim domaćim književnim časopisima. Za dramsko i prozno stvaralaštvo dobio je brojna priznanja .

Trostruki je dobitnik nagrade „Branislav Nušić“, koju dodeljuje Udruženje dramskih pisaca, petostruki dobitnik nagrade za satiričnu priču Radoje Domanović, kao i nagrade Milutin Uskoković za najbolju kratku priču.
Zanimljivo je da su mu sva dela objavljena nakon učestvovanja na anonimnim konkursima. Na njegovu skromnost ukazuje i najkraća napisana autobiografija, koja više potseća na dobru šalu: „Novica Savić je rođen 10.11.1943. godine. Posle svega što mu se poslednjih godina izdešavalo, još živi. U Beogradu.“

Autor teksta: Jasmina Marković Milenković

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *