OPOZICIJA: NASILJE SE NEĆE TOLERISATI

Politika Video

Poslanici šest opozicionih poslaničkih grupa održali su danas poslednju konferenciju za novinare u Skupštini Srbije, u okviru „paralelnog parlamenta“ i naveli da je to njihov način da se bore protiv onemogaćavanja opozicije da govori o amandmanima na budžet za narednu godinu.

Poslanik iz grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da su opozicioni poslanici poslali jasnu poruku vlasti da se neće tolerisati ni institucionalno, ni nasilje na ulici. Poslanici su pozvali građane da se sutra pridruže protestu „Protiv krvavih košulja“, a predsednik Dveri Boško Obradović poručio je da će ako na protestu dođe do nasilja za to biti odgovorni aktivisti Srpske napredne stranke koji će pokušati da diskridituju taj skup.

  • Ako poleti kamenica, neko jaje, molotovljev koktel, znajte da je to neki član SNS, rekao je Obradović.

On je dodao i da je farsa to što vladajuće stranke podnose veliki broj amandmana i da je dokaz za to što oni ni ne glasaju za svoje amandmane. Upitani zbog čega se opozicija nije ranije ujedinila, Vukadinović je rekao da je opozicija dala i vlasti i građanima priliku da vide o čemu je reč, da je opozicija pokušala sve i „lepim i ružnim“, da je bilo i tolerantnijih i radikalnijih akcija, ali da je vlast uvek isto reagovala.

Predsednik poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je kako je očigledno da je do jedinstva opozicije došlo kada je „kap prelila čašu“ zbog nasilja, među kojim je i napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

  • Nismo pristali da nas ućutkuju i da drugu godinu za redom nemamo pravo glasa o budžetu, rekao je Ćirić.

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura rekla je da opozicija govori u ime 850.000 ljudi koji su za njih glasali i da im je cilj da raspravu vrate „tamo gde joj je mesto“, u parlament.

Ona je dodala da je jedan od predloga na društvenim mrežama bio da napuste Skupštinu Srbije, ali da to ne mogu da učine, jer u Skupštini postoji poslanička grupa koja je formalno opoziciona, ali podržava vlast.

Na pitanje zbog čega sa njima nisu Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratska partija, Obradović je rekao da su svi pozvani, da je svih šest opozicionih grupa tu, a da ostale novinari moraju da pitaju zašto nisu sa njima.

Upitani da li optužuju vlast za ubistvo Olivera Ivanovića, Ćirić je rekao da je njegovo ubistvo proizvod nasilja i medijske kampanje na televiziji Pink koja je vođena protiv Ivanovića.

  • Govorimo o atmosferi u kojoj svako ko misli drugačije postaje legitimna meta, rekao je Ćirić.

 

>>Паралелни парламент<<Последња конференција ове календарске године.

Publicerat av Savez za Srbiju – Савез за Србију Fredag 7 december 2018

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *