OŠTEĆENO ZDANJE TRŽNICE NA GLAVNOJ PIJACI!

Društvo Grad

Sa razlogom su brojni Kragujevčani strepeli da će reprezentativn zdanje Tržnice, biser međuratne arhitekture „stradati” tokom rekonstrukcije (kako to gordo) zvuči Glavne pijace koja je u toku. Slutnje (a, tako je uvek kod nas) su se na žalost obistinile. Naš čitalac nam je maločas poslao ovu fotografiju na kojoj se jasno vidi da je zgrada Tržnice dobrano „načeta”, „zakačena”, „oštećena”, ma, što bi naš narod rekao – porušena i urušena.

Iskreno ne sumnjamo da će počinioci radova „rekonstrukcije” kao i gradske vlasti (pro)naći način da svoje (ne)delo opravdaju a zaista je širok spektar opravdanja i izgovora od onog „tradicionlističkog” – tko radi taj i greši (Grunf iz „Alan Forda”) do možda zvaničnog pojašnjenja struke „da je tako i bilo previđeno rekostrukcijom” ali što bi rekao Slobodan Jovanović: za očiglednu stvar nije potreban ekspert. Ili, pak ipak možda više verujete zvaničnim objašnjenjima nego sopstvenim očima? Ništa, setite se informacija o toku pandemije korone.   

9 komentara

  1. Džaba je ruski arhitekta pre 100 godina projektovao jednu od najlepših tržnica na svetu, kad nije predvideo devastirajući uticaj lokalnih arhitekata, urbanista, planera i ostalih genijalaca koji se razumeju u sve a ne znaju ništa sa diplomama koje su „stekli“ na gigatrendovima ili u predvečerja bombardovanja na prištinskom univerzitetu. A sad slobodno možete da nastavite sa rušenjem i ruženjem Kragujevca, pošto vas do sad niko u tome nije zaustavio.

  2. Pa kako ste mislili da se rekonstruise a da se ne srusi. Prvo lepo do temelja da je sruse, a posle ce da naprave jos stariju i jos lepsu. Ne vidim nikakav problem, ionako je to stara trula cigla i nekvalitetna gradnja. Sta su oni znali za vreme kralja sta je statika.

  3. Ubedjen sam da grad i gradjani nebi zalili sredstva da se taspise tender za eminentne strucnjake i firme koji bi posao uradili savesno i strucno. Ovo je ocigledno po babu i stricevima a ne po pravdi Boga jedinoga. Predlozio sam pokretanje peticije ukoliko ne bude privedeno originalu.Dosta vise unakazavanja i unistavanja istorijske bastine ovog grada!

  4. Kako se gradilo pre 100 godina, ko je znao sta da ocekuje… I ako je neko znao, to je Zavod u Kragujevcu, koji je valjda rekao sta i kako da se radi. Koliko su oni strucni i da li im se moze verovati, to je sada pitanje…..Moze ovo da se sredi bez problema

  5. Kako nadležne nije sramota?! Pretvorili ste nam grad u pojas Gaze! Sa srušenim, urušenim, išaranim objektima i zabetoniranom i zabehatoniram panoramom gde god nam pogled seže, dok ulice za vreme malo jače kiše postaju reke i dok nam za vrat kaplju slivnici sa balkona koji natkrivaju neprohodne jednosmerne uličice koje nas sve vode u vaše podzemne i nadzemne garaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.