OTPUŠTENI VODJA PROTESTA PROTIV LIKVIDACIJE ZASTAVINE MEDICINE RADA BIĆE VRAĆEN NA POSAO

Društvo Video

Predsednik Sindikata “Sloga” u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) u Kragujevcu Nikola Erić, koji je proletos (tokom juna) bio jedan od vođa protesta zaposlenih u toj ustanovi protiv pokrenutog i, na kraju obustavljenog postupka likvidacije ZZZR, i koji je 4. septembra, zbog “kršenja etičkog kodeksa!?“ dobio otkaz, biće vraćen na posao. Erić će za svoje “grehe” biti kažnjen, ali nekom blažom, primerenijom  kaznom, ali  ne otkazom s posla.

To su, nakon  današnjeg sindikalnog protesta ispred ZZZR-a, javno saopštili direktor te ustanove dr Antonio Dimitrovski, koji je početkom meseca potpisao rešenje o otkazu s posla Nikoli Eriću, te predsednik Sindikata “Sloga” Željko Veselinović.

  • Nikola Erić će danas biti vraćen na posao.  Sve će da srede njegovi i naši advokati. Biće kažnjen, ali neće da izgubi posao, rekao je danas, posle protesta i sastanka sa sindikalcima, direktor Dimitrovski, napominjući da je to rešenje “ljudsko i hrišćansko”. Kazao je i da je Nikola Erić “dobar radnik”, ali da se  kao sindikalni funkcioner tokom letošnjih dešavanja “nije najbolje snašao” i da je bilo nekih dezinformacija koje su njega (Dimitrovskog) “pogodile kao čoveka”.
  • I Nikola Erić je, koliko sam shvatio, priznao da je pogrešio. Žao mi je što prethodno nismo mogli da se dogovorimo, da kažu – “pogrešili smo, nismo znali koliko se direktor ZZZR-a i gradonačelnik Kragujevca (Radomir Nikolić – prim. Z.R.) bore za ovu ustanovu”, rekao je još Antonio Dimitrovski, famozni Toni, ili Tončika, kako mu, prema sopstvenom priznanju, tepa gradonačelnik Nikolić.

Predsednik “Sloge” Željko Veselinović  kazao je da je sastanak sa direktorom ZZZR-a bio “konstruktivan i ljudski”, da je ustanovljeno da je bilo “propusta i grešaka”, kao i manjka komunikacije izmedju sindikata i poslovodstva, što je za posledicu imalo širenje dezinformacija, koje su zloupotrebljene na društvenim mrežama, a čija je žrtva  bio Nikola Erić.

  • Na kraju smo našli kompromisno rešenje da Nikola Evrić  bude vraćen na posao, da bude neka kazna, ali ne otkaz. Najbitnije je da ZZZR opstane i da Kragujevčani nastave da se ovde leče. Sindikat će učiniti sve da ispravi svoje greške, jer smo svesni svoje odgovornosti zbog toga što nije bili kvalitetne komunikacije sa poslovodstvom u vreme prethodnih dešavanja, rekao  je Veselinović, uz konstataciju da će tužbe protiv poslovodstva ZZZR-a, kojima je tražena njegova odgovornost za pokrenuti postupak likvidacije te ustanove,  da budu povučen.

Prethodno,  na sindikalnom skupu ispred ZZZR-a, koji su, zbog otkaza Nikoli Eriću,  zajednički organizovale tri sindikalne asocijacije: “Sloga”,  Samostalni sindikat i UGS  “Nezavisnost”, i kojem su, pored ostalih, prisusutvovali i sindikalni lideri Zastavinih oružara i zaposlenih u  Fijatu, Željko Veselinović je za narednu sedmicu bio najavio protest  kod ZZZR-a, a potom i druge aktivnosti.

  • Nećemo prekidati naše aktivnosti dok NikolaErić ne bude vraćen na posao, a Antonio Dimitrovski smenjen  sa direktorske funkcije i protiv njega podneta krivična prijava za sva zlodela koja je počinio, istakao je Veselinović, naglašavajući da  je to, koliko je njemu poznato, prvi slučaj da se kažnjavaaju ljudi  koji “rade svoj posao”, i koji su spasili jednu ustanovu od gašenja, a da se nagradjuje čovek (Dimitr ovski – prim. Z.R.),koji je, svesno ili nesvesno, nastojao da je ugasi. Konstatovao je da je da je “notorna laž” da je Nikola Erić, tokom  protesta zaposlenih, snimao sastanak sa poslovodstvom (navodna povreda “etičkog kodeksa”, zbog koje je dobio otkaz), jer se, na snimku sa tog dogadjaja, vidi da je sedeo na čelu stola.

 

Nikola Erić, koji je po zanimanju viši radiološki tehničar,  isteran je 4. septembra   s posla, zbog toga što je, navodno, 12. juna snimao, ili omogućio N.N. licu da snima sastanak predstavnika zaposlenih sa poslovodstvom, što je, kako je optužen, docnije postavio na svoj Fejsbuk pšrofil, čime je “prekršio etički kodeks”, te naneo štetu ustanovi…

  • Sastanak nisam snimao, a nisam ni mogao, jer sam  sedeo u vrhu stola sa kojim se pregovaralo sa poslovodstvom o odustajanju od likvidacije  Zavoda. Nisam ni imao čime da snimam jer telefon nije bio kod mene. Nisam, s druge strane, nikoga ni uveo u salu da snima taj sastanak, tako da ni na koji način nisam prekršio etučki kodeks, narušio radnu disciplinu, niti naneo bilo kakvu štetu ustanovi. Naprotiv, zajedno sa ostalim kolegama, borio sam se i izborio da opstane zdravstvena ustanova u kojoj se  decenijama već leči više desetina hiljada kragujevačkih radnika i penzionera, rekao je danas Nikola Erić uoči protesta i potonjeg razgovora sa Antoniom Dimitrovskim.

Agencija za privredne registre, podsetimo,  postupak za likvidaciju ZZZR-a,  pokrenula je 29. maja, zato što  bivše poslovodstvo Zavoda tri godine zaredom (od 2015. do 2017.) APR-u nije dostavljalo finansijske izveštaje o poslovanju ustanove na čijem su čelu, dok je aktuelni direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski (kadar vladajuće Srpske napredne strankje, inače) propustio naknadni rok od svih 90 dana da ispravi propust svojih prethodnika.

Akcijama  za spas Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika – nekadašnje Zastavine Medicine rada – najznačajnije i najveće zdravstvene ustanove tog tipa u Sriji i šire,  proletos  su se, pored sindikalnih organizacija u toj ustanovi, bili  pridružili i Savez samostalih sindikata Kragujevca, Sindikat Zastave oružja, predstavnici zaposlenih u drugim kragujevačkim firmama, kao i više od deset hiljada Kragujevčana koji su potpisali peticiju kojom se od nadležnih zahtevalo povlačenje odluke o likvidaciji Zavoda.

Nakon tako žestoke reakcije većeg dela šumadijske javnosti, gradska uprava u Kragujevcu, koja je lane od  države  preuzela Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, i koja je pune dve sedmice skrivala informaciju o pokrenutom postupku za likvidaciji Zavoda, najpe je obavestila javnost da je, u dogovoru sa Ministatstvom zdravlja, pokrenuta inicijativa za formiranje istovetne zdravstvene ustanove u Kragujevci, da bi nedugo potom, preciznije 27.juna,  na dan kad  je postupak klikvidacije ZZZR-a trebalo da bude okončan, stigla  zvanična informacija da se od likvidacije Zavoda – odustalo. Predstavnici  grada danima pre toga javno su tvrdili da je pokrenuta likvidacija ZZZR-a “nepovratan postupak”. Kad se ispostavilo da je, ipak, povratan, nisu rekli ništa.

Grad je uoči obustavljanja postupkalikvidacije Zavoda, kako je saopšteno, po hitnom postupku ušao u postupak rebalansa gradskog budžera čime je obezbedejeno 100 miliona dinara za regulisanje dugova ZZZR-  prema zaposlenima i ostalim poveriocima

DA LI ĆE I GORDANA ŽIVANOVIĆ DA  BUDE VRAĆENA NA POSAO?

Na današnjem protestu ispred ZZZR-a u više navrata je isticano da su svi zaposleni u toj ustanovi koji su se proletos borili za njen opstanak kažnjeni premeštajem na druga radna mesta, a da je glavna sestra Službe za medicinu rada Goradana Živanović nedavno, zbog „pritiska poslovodstva“ –  dala otkaz.

Posle sastanka  sindikalaca i direktora ZZZR-a ništa nije rečeno o  daljoj radnoj sudbini Gordane Živanović, kao ni o kažnjavanju ostalih učesnika protesta. Da li će Gordana Živanović  i drugi kažnjeni radnici ZZZR-a da budu „žrtvovani“ zarad postignutog kompromisa, ostaje da se vidi.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

Tagovi:

2 komentara

  1. E Tončika,Tončika….sto se tice gospodje Zivanovic koja je dala otkaz,svaka joj cast obraz i ponos su najvazniji,imao sam prilike kao pacijent da je upoznam i mogu reci da je pre svega čovek,a onda zdravstveni radnik koji je uvek uz osmeh apsolutno sve zavrsavao.Malo je takvih,izgubili ste najbolju sestru.Nek vam sluzi na čast….ah da nemate je…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.