PERSONALIZOVANE I NEPERSONALIZOVANE GODIŠNJE KARTE ZA PREVOZ

Grad

Obornici gradskog parlamenta su na 21. redovnom zasedanju usvojili predlog Odluke o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada Kragujevca, kojom se uvode personalizovane ili nepersonalizovane godišnje karte za prevoz. Pravo na personalizovanu godišnju kartu bez neknade po ovoj odluci imaće lica sa medicinskom dokumentacijom i nalaze se u nekoj od sledećih kategorija: trudnice, ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi bez obzira na kategoriju, gluva i nagluva, slepa i slabovida lica, lica obolela od celebralne i dečije paralize i plegija, lica obolela od multiple skreloze, mišične distrofije, dijalizirana i transplantirana lica, hronični bubrežni bolesnici, lica sa duševnom zaostalošću, lica obolela od poremećaja razvoja, dobrovoljni davaoci krvi više od 75 puta i više, lica sa i preko 65 godina života, sva deca do sedam godina života i pripadnici komunalne policije u uniformi. Pravo na nepersonalizovanu kartu, ovom odlukom ostvaruju njihovi lični pratioci, personalni asistenti koju mogu koristiti samo u prisustvu lica navedenih kategorija.

Ova odluka je, kazala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, u startu nediskriminatorna, poštuje i uvažava prava da pod istim uslovima sve osobe sa invaliditetom mogu da ostvare svoje pravo. Lokalna samouprava grada Kragujevca, proširena prava u oblasti socijalnih usluga i davanja, dodaje dr Damnjanović finansira na transparetan, efikasan i odgovoran način onim licima kojima to pravo zaista i pripada, bez izuzetka da li su članovi udruženja ili ne.

Odluka definiše i prava na mesečnu ili godišnju kartu uz doplatu sa učešćem od 50 posto za nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, penzionere do 65 godina života, civilne invalide rata, korisnike prava na invalidninu po osnovu palog borca, a sa učešćem od 30 odsto korisnike prava na novčanu socijalnu pomoć i članove njihovih domaćinstava ukoliko po obuhvatu rešenja o priznavanju prava, ovo pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu, objasnila je dr Damnjanović.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.