PETAR VESELINOVIĆ: KANDIDAT ZA DEKANA, NE I GRADONAČELNIKA

Društvo

Najveći deo života dr Petar Veselinović proveo je na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu – kao student, najbolji poslediplomac, saradnik, asistent, profesor, član Saveta fakulteta, prodekan za naučno-istraživački rad, direktor Centra za ekonomska istraživanja, od septembra 2016. godine dekan Ekonomskog fakulteta…

Iako nikada nije bio član političke partije (imao je dvogodišnji izlet u politiku, kada je od 2012. do 2014. godine bio član Gradskog veća Kragujevca za Ekonomsku politiku i finansije, kada je na vlasti bila Zajedno za Šumadiju), malo malo pa se pojavi informacija da će biti nosilac liste Srpske napredne stranke u Kragujevcu na lokalnim izborima naredne godine.Razgovor sa Veselinovićem počinjemo pitanjem – da li je kandidat SNS-a za gradonačelnika?
  • Niko me nije kontaktirao ni iz jedne stranke, pa ni iz vladajućih stranaka, niti mi je iko predložio da budem kandidat za gradonačelnika, ili bilo šta slično. Kao i vi, to sam saznao iz novina.
Otkuda takve informacije? Jeste li bliski nekoj političkoj partiji?
  • Imam svoj politički stav. Od višestranačja u Srbiji, od 1991. godine do danas, izlazim na izbore, kao nestranački kandidat, ekspert u vreme vlasti Zajedno za Šumadiju, uključio sam se u rad Gradskog veća. Ni tada nisam bio politički aktivista, jer smatram da neko ko je redovni profesor univerziteta, osim ako nije profesionalni političar, dovoljno je da bude angažovan kao ekspert. Ne pripadam ni jednoj stranci.
Naredne nedelje očekujete reizbor za dekana Ekonomskog fakulteta?
  • Na ovoj funkciji sam od 18. septembra 2016. godine. Kako izbor dekana u novom sazivu mora da se obavi nekoliko meseci pre isteka mandata dekanu koji obavlja tu funkciju, sa aktivnostima smo krenuli već u martu. U aprilu sam na jednoj sednici kandidacionog veća dobio 80 odsto podrške. Kada sam izložio program i predstavio prodekane, na sledećoj sam dobio 75 posto podrške kolektiva. Više nego dovoljnu podršku koletiva za još jedan mandat dekana. U toku naredne nedelje, između 20. i 25. maja, trebalo bi da Savet fakulteta, kao najviši organ upravljanja na fakultetu, da svoju reč. Očekujem povoljan ishod. Ukoliko ga i ne bude, do kraja mandata ću se boriti za Ekonomski fakultet, to je moja druga kuća i svim svojim snagama i kapacitetima usmeren sam ka Ekonomskom fakultetu.

Gde je mesto Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Kragujevcu?
  • Ekonomski fakultet, zajedno sa Mašinskim, najstariji je fakultet kragujevačkog Univerzieta. Dogodine slavimo 60 godina poslovanja i rada. To je fakultet koji ima tradiciju, kvalitet i kvantitet i kontinuitet. Imamo kvalitetne studijske programe i module na osnovnim, akademskim, master i doktorskim studijama. Kada kažem kvantitet, mislim na broj studenata, nastavnog osoblja, istraživača – oko tri hiljade studenata na svim nivoima, dok je nastavnika i saradnika oko 70. Mi smo grad u malom. Fakultet ne smemo da posmatramo samo sa aspekta nastave. Fakultet je, pre svega, nastavna i naučna institucija. I po tom osnovu, mi smo jedan od vodećih fakulteta u centralnoj Srbiji. Na kragujevačkom Univerzitetu odlično smo pozicionirani, ali pokušavamo da uz beogradski Ekonomski postanemo lider državnih ekonomskih fakulteta u Srbiji.
Kakav je status Univerziteta u Kragujevcu, s obzirom na afere koje su ga potresale proteklih godina – od afere Indeks, do smene rektora Arsenijevića?
  • Nijedna afera, kako ste je nazvali, nije dobra. Kada je u pitanju afera Indeks, koja već 11 godina potresa Pravni fakultet, i ceo Univerzitet, rekao bih – ubica nije ubica dok se ne dokaže. Nadam se da će to konačno da se razreši. Nije dobro ni sve što se dešavalo u vezi sa prethodnim rektorom. Ni jedan univerzitet, ipak, nije imun. Mislim da temelji, koje uspostavlja novo rukovodstvo, rektor i prorektor, Univerziteta predstavljaju dobru osnovu. Da će novim ideajama negativan marketing koji je pratio Univerzitet Kragujevcu da se zaustavi. Da će o lepim stvarima, kojih je bilo na Univerzitetu, više da se čuje. Kragujevački Univerzitet je na svim međunarodnim listama visoko pozicioniran, ali dobar glas se daleko čuje, a gori još dalje.
Da li je važno da univerzitetski profesori budu i društveno angažovani?
  • Vrlo je važno. Ne smemo da se pravdamo činjenicom da nemamo vremena. Univerzitetski posao podrazumeva, pre svega, nastavu i naučni rad, ali i društveno odgovorno ponašanje. Univerzitetski profesori u svim zemljama sveta su avangarda i moraće mnogo više da se čuje njihov glas. Ne neposredno u politici, već u kreiranju društvenog i poslovnog ambijenta i sistema vrednosti, koje samo univerzitet može da nametne u ovoj našoj lepoj zemlji Srbiji.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.