PLATA DIREKTORKE RTK GOTOVO KAO GRADONAČELNIKOVA

Društvo Grad

Iako postoji dve godine mimo svih pozitivnih propisa države Srbije, iako u protestnim šetanjama subotom Kragujevčani zvižde ispred prostorija Radio televizije Kragujevac, a program bi se mogao opisati kao – mirisno cveće i saveti o zdravlju, direktorka i zaposleni u ovoj medijskoj kući uredno primaju plate, subvencionisane iz gradskog budžeta. Istog onog u kome već petu godinu ne mogu da se nađu sredstva za sufinansiranje javnog interesa u medijima.

Na pitanje na osnovu kog propisa se RTK finansira, u odgovoru koji potpisuje direktor programskog sektora Aleksandar Sakić, piše:

  • Grad Kragujevac Privredno društvo Radio televizija Kragujevac doo Kragujevac se finansira na osnovu Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2019. godinu, koja je javni dokument i dostupna na sajtu lokalne smaouprave.

I drugi odgovori su slični: prosečna neto zarada za 2018. godinu iznosila 42.759,73 dinara; zaposlenih je 22 na neodređeno vreme; „društvo nema honorarnih saradnika, osim jednog radnika angažovanog po ugovara o delu“…

Na pitanje šta direktor programskog sektora, ali i urednici imaju od škole, u odgovoru piše da „ispunjavaju sve uslove utvrđene Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova“, ali se za druge podatke Sakić poziva Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Kada je o plati direktorke Jelene Vuković reč, Sakić upućuje na sajt Agencije za borbu protiv korupcije: „Plata direktora PD Radio televizija Kragujevac doo Kragujevac je javno dostupan podatak koji se može pronaći na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije“. Gde stoji podatak da je neto plata direktorke 95.743,68, što je za skoro 20.000 dinara više nego u septembru 2017. godine, kada je prijavljen iznos od 76.231 dinara.

Inače, status Radio televizije Kragujevac regulisan je Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija (Službeni glasnik RS BR 65/17 i 31/17) predviđeno je da u roku od 6 meseci od dana prenosa akcija, odnosno udela na jedinicu lokalne samouprave pokrene novi postupak privatizacije. Šest meseci isteklo je u januaru prošle godine, kada je upućen poziv za privatizaciju ove medijske kuće.

Istraživanje „Javni novac za javni interes“, koji su realizovali konzorcijum BIRN-a, NUNS-a i Fondacije „Slavko Ćuruvija“, a podržala EU pokazalo je da je u toku 2017. i u prvom kvartalu 2018. godine, u kojem je proveravan način trošenja javnog novca za medije, ovoj televiziji iz budžeta isplaćeno oko 32 miliona dinara na ime subvencija, a skoro 109 miliona dinara na ime 575 izvršnih sudskih presuda za dugovanja iz perioda pre poništenja privatizacije. Ukupan iznos uplaćen RTK u 2017. godini iznosi 1,64 odsto gradskog budžeta, što je više od prosečnog izdvajanja većine gradova i opština u Srbiji za konkursno sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, koje, prema periodičnim izveštajima NUNS-a, iznosi oko jedan odsto.

Ovakvo stanje, izgleda, odgovara i kragujevačkim vlastima, ali i zaposlenima u Radio televiziji Kragujevac (RTK), koji su se krajem februara ove godine obratili predsednici Vlade Ani Brnabić, Ministarstvu kulture i informisanja, te radnoj grupi za izradu Medijske strategije ipredložili, odnosno reaktivirali  nekadašnju “Kragujevačku inicijativu” o osnivanju regionalnih javnih servisa u Srbiji. U otvorenom pismu premijerki  i nadležnima za medijsku situaciju, zaposleni u RTK ocenili su da regionalni javni servisi funkcionišu kao informativne medijske kuće, “za razliku od privatnih medija, koji svoju osnovnu platformu zasnivaju u skladu sa zahtevima tržišta, bez velikog osvrta na potrebe gradjana za informacijama”.

Novinari i urednici RTK  izrazili su bojazan da bi ponovnom privatizacijom ta medijska kuća bila vraćena „u krug komercijalnih medija, gde bi bili uništeni pluralizam, programska raznolikost, urednička nezavisnost, odgovornost za izgovorenu reč i transparentnost“.

  • Radio televizija Kragujevac, samo oslobođena od privatizacije i vraćena gradu Kragujevcu, ostvaruje svoju misiju i poštuje principe slobode izražavanja i slobodnog protoka informacija, profesionalne i etičke zahteve objektivnosti, istinitosti, uravnoteženosti i poštovanja ljudskog dostojanstva, navodi se u pismu nadležnima.

Odgovor na Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja

Prilozi uz odgovor na zahtev

 

атум извештаја
15.05.2018
29.09.2017

И Име и презиме

Име и презиме Јелена Вуковић

ИИ Приходи функционера из будEета и других јавних извора

Функција ДрEавни орган, јавно предузеће, установа, друга организација Извор прихода Интервал Нето приход Валута Време обављања / од-до
ВД Директора ЈП Радио-Телевизија Крагујевац Град Месечно 95.743,68 RSD 01.08.2017-
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.