PMF DOBITNIK ĐURĐEVDANSKE NAGRADE

Društvo

Prirodno – matematički fakultet iz Kragujevca dobitnik je Đurđevdanske nagrade grada za rangiranje između 400. i 500. mesta u oblasti matematike na prestižnu Šangajsku listu. Na Šangajskoj listi najboljih 500 svetskih univerziteta, koja postoji od 2003. godine, Univerzitet u Kragujevcu se po dostignućima u oblasti matematike našao između četristotog i petstotog mesta. Time se ovdašnji Univerzitet svrstao u sam globalni vrh jer na listu dospeva tek dva odsto od ukupnog broja svetskih visokoškolskih institucija.

Rangiranje za Šangajsku listu se vrši na osnovu pet indikatora. To su broj publikovanih radova, zatim citiranost tih radova, međunarodna saradnja, broj radova u izuzetnim (izvanrednim) časopisima koji su tako rangirani i broj osvojenih izuzetno bitnih nagrada iz date oblasti.

Četiri autora imaju dvocifreni učinak –  akademik Ivan Gutman koji ima 44 publikovana rada iz oblasti matematike, zatim profesor Marija Stanić sa PMF u Kragujevcu koja ima 21 rad, zatim redovni profesor fakulteta Tehničkih nauka u Čačku Dragan Ćurčić koji ima 15 radova i dcent Suzana Aleksić koja ima 10 radova u tom periodu. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.