POČELA IZGRADNJA „MIND PARKA“ – TRAMVAJI I VOZOVI IZ CENTRA ŠUMADIJE

Društvo Ekonomija Grad

 

 

U Kragujevcu, na lokaciji Sobovica – Lužnice, počela je izgradnja Industrijskog kompleksa “Mind park”

U prisisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih državnih i lokalnih zvaničnika, ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana, predstavnika menadžmenta kompanije SIMENS i drugih gostiju i zvanica, u novoj radnoj zoni Sobovica – Lužnice, nadomak Kragujevca, danas je položen kamen temeljac za izgradnju industrijskog kompleksa “Mind park”, u vlasništvu Bratislava Milanovića doskorašnjeg vlasnika kompanije “Milanović inženjering”, koju je početkom februara preuzeo nemački SIMENS.

Budući “Mind park” će, kako je rečeno, pored fabričkih pogona u kojima će se proizvoditi tramvaji i vozovi marke SIMENS, ali i delovi za ugradnju u šinska vozila, te proizvodi ITP sektora, biti osmišljen i kao svojevrsni “grad u malom”, sa svim sadržajima neophodnim za funkcionisanje svakodnevnog života. Završetak izgradnje prvog objekta u ovom komplesku, koji će se u prvoj fazi prostirati na 120 hektara, dok je planom detaljne regulacije obuhvaćeno više od 600 hektara, planiran je već za novembar ove godine, kada će početi i prva proizvodnja, uz već postojeću izradu delova za vagone SIMENSOVIH šinskih vozila u nekadašnjem “Milanovoić inženjeringu.

 

U junu će, na površini od 10 hektara, startovati izgradnja upravne zgrade Mind parka, naon čeganće početi gradnja pratećih sadržaja, medju kojima su centar za istraživanje, razvoj i edukaciju i Polikliničko dijagnostički centar sa najsavremenijom SIMENSOVOM opremom…

 

Predsednik Vučić je danas potvrdio ono što je Glas Šumadije već najavio: da će u novom industrisjkom kompleksu u Kragujevcu SIMENS da proizvodi i tramvaje i vozove, te da će nam biti potrebno mnogo inženjera, stručnjaka, znanja i energije.Naglasio je, pritom, da je danas pristvovao početku realizacije najvećeg investicionog projekta u Srbiji u poslednjih pet godina.

 

– Vozovi i tramvaji koji danas saobraćaju u Briselu proizvodiće se u Srbiji, a da bismo to izveli biće nam potrebno mnogo obučenih radnika, rekao je predsednik Srbije, koji je prethodno razgledao maketu vozza koji saobr aća Btidelom, a koji će se u dogledno vreme proizvoditi u Kragujevcu. On je pritom istakao da će u u SIMENOVOJ proizvodnji u Kragujevcu biti angažovan veliki bro j radnika, ali da on, zbog menadžmenta nemačke kompanije, ne sme da govoti o njihovom broju.

 

– Nemačka u Srbiji već zapošljava 44.619 radnika, a sa novim investicvijama zančajno će pr eći 50.000 radnika. Tako da nemačka za nas postaje, ne samo najvažniji spoljno-trgovinski partner, već njihove kompanije postaju I najvažniji poslodavac, konstatovao je Vučić, napominjući da je juče stigla informacija da nemačka kompanija ZDF dolazi u Srbiju, u Pančevo, gde će izgradoiti fabriku u kojoj će biti otvoreno više od 1.000 novih radnih mesta.
Ambasador Aksel Ditman kazao je juče da su nemačke investicije u Srbiji premašile dve milijarde evra, da u 400 nemačkih preduzeća radi više od 44.000 radnika. Napomenuo je da ga raduje da se u Srbiji sve više izradjuju proizvodi visoke tehnologije i kvaliteta.

Piše: Zoran RADOVANOVIĆ

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.