POČELA IZGRADNJA PALATE PRAVDE U KRAGUJEVCU

Društvo

U Kragujevcu je danas položen kamen temeljac za zgradu Palate pravde koja će se prostirati na 25 hiljada kvadratnih metara gde će biti smešteno 11 pravosudnih organa koji sada rade na različitim adresama. Vrednost radova je 25 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije. Kamen temeljac položila je ministarka pravde Nela Kuburović u prisustvu predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Visokog sudstva Dragomira Milojevića, predsednice Apelacionog suda u Kragujevcu Dubravke Damjanović i gradonačelnika Radomira Nikolića.

Ovo je veliki dan i za Ministarstvo pravde i za grad Kragujevac, s obzirom na to, da će nova zgrada omogućiti adekvatan prostor za rad i bolju povezanost pravosudnih organa, ali i uštedu troškova odnosno bržu dostavu spisa predmeta, rekla je Nela Kuburović. Samim tim i građanima će pravda biti dosupnija, brža i efikasnija.

Palata pravde u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta i nedaleko od zatvora, koji će uskoro biti proširen sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj Saveta Evrope, biće funkcionalna jer će omogućiti bolju povezanost svih organa, rekla je Nela Kuburović zahvaljujući se gradu Kragujevcu koji je ustupio parcelu od dva hektara.

Ovo nije jedini projekat Ministarsva pravde kada je reč o unapređenu pravosudne infrastrukture, ali je najveći za poslednjih nekoliko decenija jer je reč o izgradnji potuno nove zgrade.

I kroz ovaj projekat država pokazuje da Kragujevac prepoznaje kao regionalni centar, istakao je gradonačelnik Radomir Nikolić i podsetio da je u toku gradnja Centara izvrsnosti, a predstoji i dodela stanova mladim naučnicima. U Sobovici je u toku izgradnja nove industrijske zone u koju država ulaže oko deset miliona evra, a pripemaju se i projekti za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti i državnog Data centra. Grad prati državu u svim projektima kroz dodelu zemljišta bez naknade i kroz izgradnju infrastukture. Kragujevac polako postaje veliko gradilište i zajedno sa onim što je lokalna vlast planirala da uradi u narednom periodu, očekujemo da 2019. godine naš grad potpuno promeni izgled, poručio je Nikolić.

Zgrada Palate pravde će biti izgrađena po najsavremenijim standardima, imaće 24 sudnice i 74 kabineta, a u njoj će raditi više od 800 ljudi. Rok za završetak radova je novembar 2021. godine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.