Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Kragujevcu, stiglo 125 doza vakcina protiv korona virusa

Doba korone Društvo Video

U Kliničkom centru u Kragujevcu danas je počela vakcinacija zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja iz kovid sistema, koji su se dobrovoljno prijavili i saglasili da prime Fajzerovu vakcinu.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović je rekao novinarima uoči početka vakcinacije da je to „početak završetka borbe protiv kovida“.

  • Danas se vakcinišu zaposleni iz kovid sistema, a u petak i ponedeljak iz ne-kovid sistema. Biće vakcinisani svi zaposleni iz Kliničkog centra koji su se dobrovoljno izjasnili da prime vakcinu protiv KOVID-19, rekao je Sazdanović.

Sazdanović je rekao agenciji Beta da je danas u KC stiglo 125 doza vakcine, od ukupno 450 koliko je planirano do ponedeljka za zaposlene u toj zdravstvenoj ustanovi.

On je rekao da vakcinisanje danas sprovode četiri ekipe Doma zdravlja, koji vrše anketu i pregled zaposlenih koji potpisuju saglasnost uoči prijema vakcine.

Sazdanović je rekao da su dobre sve vakcine koje je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

  • Odobrene su dve, koliko znam, Fajzerova i Sputnjik Ve. Prema tome, sačekaćemo i kako koja bude stizala sukcesivno ćemo da vakcinišemo naše zaposlene, rekao je Sazdanović.

Najavio je da će posle kliničkih centara i opštih bolnica, vakcinacija biti obavljena i u Domu zdravlja i Institutu za javno zdravlje.

Prvi je vakcinu protiv korona virusa u Kragujevcu primio načelnik intenzivne jedinice Kovid 1 u KC Nebojša Stevanović, koji je deset meseci proveo sa najtežim pacijentima i, kako je naveo, doživeo „i pobede i poraze“.

  • Primio sam vakcinu, jedva smo je dočekali, i nadam se da će mnogi zdravstveni radnici kao i gradjani prihvatiti da prime vakcinu koja je na dobrovoljnoj bazi i jedini je i pravi lek protiv virusa, rekao je Stevanović.

On je novinarima rekao da smo se do sada branili od virusa, a sada ga napadamo.

Dodao je da se posle vakcinacije oseća dobro.

U KC Kragujevac kažu da u poslednjih pet-šest dana na kovid odeljenjima ima više otpusta nego novoprimljenih.

Smanjen je broj pacijenata sa 350, koliko je bilo sredinom decembra, na 250.

  • To je dobra vest, ali to ne znači da smemo da se opustimo, moramo da budemo jako oprezni jer je ovaj virus jako nepredvidiv, rekao je Sazdanović.

Rekao je da je klinička slika pacijenata koji su u bolnici „jako teška“ i da je svima potrebna neka vrsta kiseonične potpore.

Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.