POČEO XIII MEĐUNARODNI FESTIVAL KAMERNIH HOROVA I VOKALNIH ANSAMBALA

Društvo Grad Kultura

Na stepeništu ispred Prve kragujevačke gimnazije sinoć je svečano otvoren XIII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Festival koji se od 1995. godine održava bijenalno, ovoga puta održaće se od 18. do 23. avgusta. Tokom pet dana horovi iz različitih delova Evrope nastupaće na različitim lokacijama, u Galeriji Narodnog muzeja, Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i Staroj skupštini. Festival je zvanično otvorila Radmila Smiljanić, operska primadona, a u ime grada Kragujevca, kao pokrovitelja festivala, obratio se Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Festival kamernih horova i vokalnih ansambala ima sve veći značaj ne samo za grad Kragujevac već i na nacionalnom nivou, a gosti i horovi iz različitih delova Evrope, koji učestvuju i deo su festivalskog programa čine da njegov karakter ima i međunarodnu dimenziju, rekao je Petrašinović pozdravljajući goste iz Turske, Bugarske, Severne Makedonije, Rusije, Mađarske. Festival je za grad Kragujevac svojevrsna promocija. Zbog kvaliteta i svoje izvrsnosti nosi logo Asocijacije festivala Evropa za festivale, festivali za Evropu, prepoznatljiv je na mapi evropskih festivala a time doprinosi boljem kulturnom ugledu našeg grada.

Značaj negovanja horskog zvuka i različitih stilova horskog pevanja, razvoja kamernih horova i vokalnih ansambala, njihove saradnje, podsticaja za stvaranje novih umetničkih dela i bogaćenje muzičkog života grada ali i zemlje koju festivala ima, prepoznalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavanjem u realizaciji.

Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu, proglasila je otvorenim primadona Radmila Smiljanić koja je rekla da joj čini čast da bude deo projekta i istakla da će u narednih nekoliko dana zajedno sa publikom, horistima i dirigentima uživati u deljenju i stvaranju novih emocija kroz horske izvedbe.
Pevanje je lek i radost duše, jer duša je ta koja peva, a najlepše što donosi su skladni zajednički otkucaji srca kroz hor, svi strahovi i uspesi, emocije dele se u horskom izvođenju, rekla je primadona Smiljanić i istakla da je zadovoljstvo što se iz godine u godinu sve veći broj umetnika izražava u horskom pevanju.

Nakon svečanog otvaranja segmetnima nastupa predstavili su se svi horovi, učesnici festivala, a prve festivalske večeri u sali Prve kragujevačke gimnazije nastupio je mešoviti kamerni hor Sonja Marinković iz Novog Sada. Pod dirigentskom palicom Dunje Deurić, program pod nazivom ”S Mokranjcem u svet” izvedene su horske kompozicije duhovne muzike.

Večeras na istoj lokaciji programom Zvučna boja Anadolije predstaviće se Ankarski polifoni hor iz Turske kojim će dirigovati Nilgun Tuzkaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.