POČINJE NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA

Društvo Grad

“Oralno zdravlјe čuvamo od najranijeg uzrasta”, moto je ovogodišnje Nedelјe zdravlјa usta i zuba koja se obeležava i u Kragujevcu. Centralna svečanost biće održana danas od 11 do 13 časova u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“, a posetiocima će uz savete stomatologa biti podelјene četkice i paste za zube.

Imajući u vidu da je preko 80 odsto stanovništva starijih od 65 godina u Srbiji bez zuba, a da se karijes na jednom ili više zuba javlјa kod preko 40 procenata dece predškolskog uzrasta, grad Kragujevac će nastaviti da stručno i finansijski aktivno učestvuje u unapređenju oralnog zdravlјa stanovništva. Zato i podržavamo program aktivnosti koji je usmeren ka deci predškolskog i školskog uzrasta, a posebno na ruralnom području i nadamo se da će zajednički napori Instituta za javno zdravlјe, stručnih kadrova i grada Kragujevca imati dugoročne efekte i podstaći porodice, predškolski i obrazovni sistem na stvaranje zdravih životnih navika i prevenciju oralnog zdravlјa koje je jako bitno kada je i o drugim bolestima reč”, rekla je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Prema rečima v.d. direktora Zavoda za stomatologiju, Zorana Kecojevića, u unapređenje zdravlјa usta i zuba mora se uklјučiti i obrazovni sistem, ali pre svega porodica kao osnovna institucija našeg društva.

Nedelјa zdravlјa usta i zuba je samo jedan kratki vremenski period u kojoj sistematski realizujemo aktivnosti na promocoji oralnog zdravlјa, a naši lekari posebno na Odseku za dečiju preventivnu stomatologiju tokom čitave godine iscrpno i preventivno rade sa njihovim pacijentima. Tokom ove nedelјe lekari Zavoda za stomatologiju radiće na terenu i obavlјati preglede mališana predškolskih ustanova u mestima na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga”, najavio je Kecojević,.

Institut za javno zdravlјe ove godine je organizovao i literarni i likovni konkurs na temu zdravlјa usta i zuba za decu od prvog do četvrtog i petog do osmog razreda, a kako je najavio Miloš Radosavlјević iz Instituta, tri najbolјa rada takmičiće se sa radovima na republičkom nivou. Najbolјi rad biće idejno rešenje za poster Nedelјe zdravlјa usta i zuba sledeće godine.

Program obeležavanja Nedelјe zdravlјa usta i zuba u Kragujevcu osmislili su Institut za javno zdravlјe, Zavod za stomatologiju i predškolske ustanove sa teritorije Šumadijskog upravnog okruga, uz podršku lokalne samouprave. U obeležavanje Nedelјe zdravlјa usta i zuba uklјučili su se Osnovna škola „Mirko Jovanović“, Medicinska škola „Sestre Ninković“ i Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.