POČINJE PRIJAVLJIVANJE ZA PLIVANJE ZA KRST ČASNI

Društvo Grad

Kao i svake godine na Bogojavljenje 19. januara, na jezeru u Šumaricama, prema starom pravoslavnom običaju, biće održana manifestacija „Plivanje za Krst časni“. Za Krst časni, 33 plivača, pliva 33 metra, jer ovaj broj simbolizuje broj godina Hristovog života. Časni Krst je najčešće drveni krst ukrašen venčićem cveća i položen na površinu jezera. Brojni priložnici na razne načine pomažu i doprinose, da se manifestacija održi i daruju plivače brojnim poklonima.

Već od danas 9. januara, svi koji žele da učestvuju u ovom viteškom nadmetanju, mogu da se prijave na pultu Ustanove za sport i fizičku kulturu „Park“, na zatvorenom bazenu. Na današnjem sastanku Organizacionog odbora odlučeno je da zainteresovani takmičari mogu podnositi prijave od 6 do 24 časa u sredu i četvrtak, a u petak 11. januara prijave će se primati do 14 časova, jer je istog dana u 18 časova u Skupštinskoj sali predviđeno izvlačenje imena 33 plivača, jer se svake godine prijavi mnogo više plivača.

Tokom narednih dana plivači podležu zdravstvenim kontrolama i rigoroznim pregledima, da bi se utvrdilo njihovo opšte stanje na koje mogu uticati niske temperature vode i vazduha. Osim prethodnih detaljnih lekarskih pregleda, Hitna pomoć, sistematski pregleda sve takmičare i pred samo plivanje i nakon izlaska iz vode.

Organizatori i pokrovitelji manifestacije su Eparhija šumadijska i Grad Kragujevac. Suorganizatori su Privredno društvo Sportski centar „Park“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, kao i sva javno – komunalna preduzeća koja će, svako u okviru svojih nadležnosti, obezbediti uslove za realizaciju ove manifestacije.

Angažovano je JKP „Vodovod“, koje brine o vodenoj površini i pojavi leda uobičajenoj za ovo doba godine, jer se u cilju bezbednosti takmičara mora ukloniti sav led na takmičarskom delu jezera u Šumaricama. Radovi na otklanjanju leda počinju već 16. januara.

Tokom manifestacije angažovani su i Elektrošumadija, MUP, Komunalna policija, Parking servis, i Ronilačko-spasilački klubovi „Kraguj“ i KPA (Klub podvodnih aktivnosti) „Kragujevac“.

Po nekoliko hiljada posmatrača okupi se svake godine na obali jezera, da podrži hrabre plivače, a takmičenje je i medijski propraćeno.

Izvor:GTO Kragujevac

Tagged

2 komentara

  1. Ово је почело 2004 или 2005?
    И то је тих година па све до недавно организовало удружење Свебор-Шумадија. Да ли су они одустли или им је неко отео? Вероватно је да су и ову манифестацију отели они који ништа не умеју да створе, а све могу да купе или још боље отму и упропасте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *