Podnete prijave zbog nezakonitog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu

Grad Video

Na teritoriji sela Cvetojevac, u korito reke Lepenice, nepoznati počinilac izručio je iz kamiona otpad i mulj. Snimak se pojavio na društvenim mrežama. Tim povodom, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić zajedno sa pripadnicima Policijske uprave i inpekcijom izašli su na teren.

  • Trenutno niko nije ugrožen, ali svakako da sada imamo bujične vode ovaj most bi stradao. To je nešto što se dešava u Kragujevcu i prati već nekoliko godina unazad. Neko ovde istovaruje građevinski materijal, šut i slične stvari, rekao je gradonačelnik Dašić i dodao da će istraga utvrditi iz kojih razloga to čini.
  • Danas su ovde pripadnici Policijske uprave, komunalne milicije, republički ekološki i vodni inspektori, kao i lokalni ekološki inspektor, rekao je Dašić i zahvalio se svim službama koje su zajednički ušle u rešavanje ovog problema, ali i građanima koji su to uspeli da snime i objave na društvenim mrežama.
  • Takvo ponašanje potencijalno je opasno i može da ugrozi stanovništvo. Sada to neće da se desi jer će vodotok biti očišćen. Pored toga biće urađeno i uzorkovanje vode kako bi se pokrenuo krivični postupak protiv lica koje to već godina čini na ovaj način, naveo je gradonačelnik Kragujevca.
  • Odmah smo angažovali sve službe kako bi sprečili hemijsko zagađenje vodotoka, ali i fizičko zaprečavanje jer bi se u tom slučaju reka izlila i odnela ne samo most nego i put. Na tragu smo počiniocu i svi smo tu da sprečimo moguću ekološku katastrofu, rekla je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić.

Povodom ekološkog zločina na reci Lepenici reagovala je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i poručila da u ovakvim slučajevima nema povlašćenih, niti zaštićenih.

  • Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani ili su prolazili nekažnjeno. Današnji primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje najstrožu kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku, istakla je Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da odgovorna lica budu najstrožije kažnjena i dodala da je za adekvatno reagovanje u ovakvim situacijama izuzetno važna koordinacija svih nadležnih institucija, što se, kako je navela, u slučaju Lepenice pokazalo kao ključno.

Tagovi:

1 komentar

  1. Znaju oni koje ovo pa ko gradi po Kragujevcu nego njihovi pajtosi, zna Stošićka i Dašić, jurite ugostitelje i izmišljate gluposti a nemožete uredbama da rešite ovaj problem, neverovatna nesposobnost na delu pet vrsta inspekcija, pa dokle narod da vas plaća kad ovaj slučaj nemožete da rešite. I najbolje opomenu da mu pošaljete umesto kazne ili čuvena uslovna hahaha bedo jedna….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.