PODRŠKA ŽENAMA NA SELU

Društvo Ekonomija

Deset žena sa teritorije Kragujevca i Šumadijskog okruga konkurisalo je za projekat Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, koji se odnosi na „Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga“. Ovim projektom podržane su njihove ekonomske aktivnosti u sektorima proizvodnje hrane, seoskog turizma i starih zanata.

Za učešće u projektu, sa teritorije Šumadijskog i Kolubarskog okruga, uslove je ispunilo 86 žena, koje su nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ili neke od navedenih ekonomskih delatnosti.

Za istraživanje društvenog i ekonomskog položaja žena u ruralnim područjima ova dva okruga, angažovan je ekspert, a uvidom stanja na terenu, definisane su jasne potrebe korisnica projekta. U daljem radu obezbeđena je edukacija za podizanje nivoa znanja u oblasti biznis menadžmenta, internet marketinga, ugovoreni su eksperti iz oblasti hotelijerstva, tehnologije procesa proizvodnje i kvaliteta proizvoda, kao i dizajneri pakovanja i proizvoda starih zanata.

Deo projekta koji se bavi podizanjem tehničkih kapaciteta i osnaživanja žena predviđa podršku u vidu nabavke opreme za efikasnije poslovanje. U skladu sa tim, objavljena su 2 javna poziva na veb-sajtovima svih partnera na projektu, a podršku su pružile i sve jedinice lokalne samouprave i turističke organizacije. Odobreno je 52 predloga projekata ukupne vrednosti 88.800 švajcarskih franaka.

Maksimalan iznos dobijene opreme, mašina i alata potrebnih za svaku pojedinačnu delatnost je 2.000 švajcarskih franaka. Sastavni deo projekta je i promocija, pa svaka korisnica projekta ima svoju veb stranu na kojoj su predstavljene najvažnije usluge ili proizvodi koje dobitnik granta isporučuje tržištu.

Fotografija: Oplenačka berba, GTO Kragujevac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.