Pokret socijalista Kragujevac najoštrije osuđuje skrnavljenje Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima

Politika

Pokret socijalista Kragujevac najoštrije osuđuje skrnavljenje Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu, u naselju Bagremar.

  • Iako verujemo da je ovaj vandalski čin posledica gluposti i neznanja, a ne mržnje prema sopstvenoj državi i prijateljima iz Izraela, tražimo od nadležnih organa delotvornu reakciju kako se slične stvari ne bi i u budućnosti ponavljale obzirom da je u našem društvu duboko ukorenjena ideja antifašizma pa ovakvi ispadi pojedinaca bacaju ljagu na istorijsku žrtvu i nepokolebljivu borbu našeg naroda u Drugom svetskom ratu.

U Pokretu socijalista podsećaju da je na mestu vandalskog čina dana 20. oktobra 1941. godine nacistička vojska u znak odmazde za svoje ubijene vojnike streljala 41 Jevreja i 81 Srbina, kojim ovim putem odajemo poštu za njihovo stradanje.

  • Na tom mestu svake godine 20. oktobra i u januaru, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, zajedno sa predstavnicima ambasade Izraela šalje se poruka mira i tolerancije, uz sećanje na tragediju dva naroda, u kojim događajima tradicionalno učešće uzima i gradski odbor Pokreta socijalista u Kragujevcu.

Tagovi:

1 komentar

  1. Prošle godine na dan održavanja one imitacije izbora sticajem okolnosti sam prošao pored prostorija Pokreta socijalista. Baš u tom trenutku iz prostorije izlazi jedna krupnija žena, staje ispred vrata i sa nekim razgovara telefonom. Prvo izbacuje nekoliko brojki, a onda kaže „to su spiskovi po kojima pozivamo ljude da što veći broj izađe na izbore“. Dakle svojim očima sam to video i svojim ušima čuo. Prema tome, kada gospoda iz gradskog odbora ove nazovi stranke sledeći put požele da nešto osuđuju, neka se sete da će se pre ili kasnije njima suditi za mnogo strašnija dela od skrnavljenja spomenika, ima nas koji ćemo se za to pobrinuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.