Pomoć u učenju za više od 300 osnovaca romske nacionalnosti iz četiri grada

Društvo

Više od 300 djaka početnih razreda osnovne škole iz  oko 150 romskih porodica iz četiri grada u Srbiji imalo je pomoć u učenju koju su organizovala romska udruženja tokom dve godine, rečeno je juče u Krugujevcu.

Pomoć medijatora u učenju imala su deca iz Kragujevca, Kraljeva, Obrenovca i Kruševca.

Podrška đacima je realizovana u okviru  dvogodišnjeg projektu „Povećanje obrazovnih mogućnosti za romske učenike i studente na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ .

Na završnoj konferenciji projekta je, u Kragujevcu, rečeno da je učenicima pomoć veoma značila naročito za vreme pandemije, kada je trebalo da se uključe u onlajn nastavu.

Za vreme školske godine u fokusu je bila pomoć u savladavanju srpskog i engleskog jezika i  matematike, kao i u drugim oblastima .

Tokom leta su bile organizovane  i „letnje škole“ za učenje, druženje i  igranje.

Udruženja iz četiri grada su za osnovce obezbedila i više od 400 tableta za praćenje onlajn nastave. 

  • Rezultati su izvrsni, jer smo pomogli da romska deca ne zaostaju za decom iz većinske zajednice, rekla je novinarima koordinatorka projekta Tatjana Obradović-Stošić.

    Prema njenim rečima, to je bio veliki izazov u vreme pandemije i onlajn nastave jer siromašne porodice imaju loše  životne uslove i nemaju internet.

Ona je rekla da su deca dobijala pomoć u izradi domaćih zadataka, a podršku su imali i njihovi roditelji u praćenju redovnog pohadjanja nastave i učenju.

  • Deca koja su imala pomoć u učenju imaju petice, tečno govore jezik, dobri su u matematičari, a to je i najvažnije u prvom i drugom razredu, da deca dalje napreduju, rekla je Obradović Tošić.

Ona je ocenila da je najvažnije razumevanje situacije u kojoj se nalaze deca iz romske zajednice i uslova koje imaju za učenje i razvoj.

  • Isto tako je važno verovati u njihove potencijale i da se oni ne razlikuju ni od jednog drugog deteta, rekla je Obradović Tošić.

Ona smatra i da mnogo više dece romske nacionalnosti treba da ima pomoć u nastavi.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.