Posle Niša i Užice dobija Google Transit sistem – U planu da gradski prevoz bude olakšan i u Beogradu, Subotici i Kragujevcu

Društvo Grad
Do kraja juna 2019. godine Užice će biti deo Google Transit sistema, što podrazumeva da će sugrađani i posetioci našeg grada preko Google maps-a moći da vide red vožnje gradskih autobusa, kao i da dobiju instrukcije kako da stignu od tačke A do tačke B.
Preko Gugl tranzita biće moguće planirati putovanje, jer će aplikacija računati koliko je vremena potrebno da se gradskim prevozom stigne na neku lokaciju. Meriće se vreme čekanja autobusa, koliko stanica putnici treba da se voze, a stizaće im i obaveštenja kada da siđu.
Iz Inicijative Digitalna Srbija navode da će u narednom periodu podržati uvođenje te usluge i u Beogradu, Subotici i Užicu, dok je u Kragujevcu u završnoj fazi pripreme ovog sistema, navodi se na sajtu JP Užice.
Ovaj sistem je do sada realizovan sa više od 800 agencija za javni prevoz u svetu, uključujući i one u okolnim zemljama kao što su BiH, Hrvatska, Severna Makedonija.
Odeljenje za saobraćaj, upravljanje putevima i razvoj JP Užice razvoj u narednom periodu će, u saradnji sa kancelarijom IT e-upravom pod pokroviteljstvom UNDP, raditi na implementaciji javnog prevoza na teritoriji grada Užica u aplikaciju Google Maps.
 
Kako je istaknuto, zalaganjem Direkcije za javni prevoz Grada Niša, ovaj grad je prvi u Srbiji čiji javni prevoz je već od sada dostupan za korišćenje građanima kroz Google Maps.
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *