Povlači se i KOMBINOVANI TEST, Ministarstvo proverava da li je i on “PROVALJEN”

Društvo

Sve škole su u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali i sa zadacima iz kombinovanog testa, tamo gde su ih već preuzeli, nova je instrukcija Minsitarstva prosvete nekon što je tet iz matematike “procureo” u javnost pre nego što je testiranje počelo.

Test iz matematike đaci je trebalo da polažu danas od 9 do 11, ali je pola sata pre planiranog početka deci saopšteno da se test odlaže za četvrtak. Ispostavilo se da su zadaci, kako je i sam ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio, “procureli”, odnosno da ih je “prodao neko iz škole”.

“Svi prosvetni savetnici treba da budu u punoj pripravnosti u punktovima i da kontrolišu pakete i kese koje se vraćaju iz škola”, navodi se u dopisu Ministarstva školama, u koji je “Blic” imao uvid.

Za kombinovani test je rečeno da će se raditi sutra, kako je i bilo planirano.

Pojedini mediji objavili su da je “provaljen” i kombinovani test. Naime, kako javlja TV Prva, a prenosi i B92, nekoliko gledalaca TV Prve poslalo im je prekucan kombinovani test, koji bi svršeni osmaci trebalo da polažu sutra. Ti gledaoci tvrde da je i taj test “provaljen”.

Ministarstvo: Proveravamo

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete izjavila je za Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri. Za RTS pomoćnica ministra je izrazila žaljenje zbog odlaganja testa iz matematike i dodala da je “uvek u pitanju ljudski faktor”.

“Imamo saznanja, u neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje”, rekla je Nedeljkovićeva.

Navela je da je 50 odsto Srbije digitalizovano i da se nada da će u narednih pola godine taj proces biti završen, kako bi se naredne godine test polagao elektronski i ovakve situacije se ne bi ponavljale.

Prenela je poruku ministra Šarčevića koji se nalazi u Banjaluci:

“Svako ko je odgovoran poneće debeo teret odgovornosti, istražićemo do najsitnijih detalja ko je ugrozio polaganje završnog ispita i ovo učinio deci.”

IZVOR: BLIC/RTS

1 komentar

  1. Treba vas sve pohapsiti od Sarcevica do svih nacelnika uprava ,kako se igrate sa ljudimai decom ,ali ima Boga zapsmtite dobro…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *