POVODOM SVETSKOG DANA DETETA IGOR JURIĆ ODRŽAO PREDAVANJE KRAGUJEVAČKIM OSNOVCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA

Društvo

Svetski dan deteta u Kragujevcu obeležen je predavanjem Igora Jurića, predsednika Fondacije Tijana Jurić o bezbednosti dece i mladih na internetu, koje je u saradnji sa Centrom za socijalne inovacije i integraciie organizovala Kancelarija za mlade i Grad Kragujevac.

Lažno predstavljanje na društvenim mrežama, zloupotreba postavljenih fotografija, internet predatori, opasnosti su na koje je danas kragujevačkim osnovcima i srednjoškolcima ukazao Igor Jurić, predsednik Fondacije Tijana Jurić.

  • Bezbednost dece na internetu i trgovina ljudima su veoma aktuelne teme koje želim da približim mladima. Želim da im ukažem na to da danas ipak postoje ljudi koji hoće da im naude i da zbog toga moraju da obrate više pažnje na svoje odrastanje u vremenu koje je mnogo opasnije u odnosu na vreme odrastanja njihovih roditelja. Radionice za mlade na kojima učestvujemo su veoma važne, jer na ovaj način oni sami kroz primere, ilustracije i kratke filmove, uviđaju koliko nisu svesni onoga što im zaista preti, a pre svega na društvenim mrežama.

Imajući u vidu da retko ko od njih pre kreiranja svog profila na fejsbuku pročita uslove korišćenja, Jurić je u prepunoj skupštinskoj sali, učenicima osnovnih i srednjih škola kroz slikovite i praktične primere, pojasnio da je svaka postavljena fotografija vlasništvo ove društvene mreže i da je može koristiti u bilo koje svrhe, posebno komercijalne, da je među onima sa preko 600 ili manje od 70 prijatelja najmanje jedan predator i da lajk ne znači ništa. On je ukazao i na to da nedolične fotografije mogu da imaju posledice na njihovu budućnost, s obzirom na to da pojedine kompanije prilikom zapošljavanja kao izvor informacija o njima koriste internet i društvene mreže.

Fondacija Tijana Jurić za tri godine koliko postoji o ovim temama govorila je u više od 400 škola u Srbiji, a današnja radionica u Kragujevcu prva je u nizu od tri, koliko planira da održi u Kragujevcu, a jedna od njih biće namenjena roditeljima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.