PREDSEDNIK PRAVI PRISTOJNU SRBIJU UZ NEPRISTOJNE MEDIJE

Grad

Nema te političke garniture u novijoj istoriji Srbije koja nije obećavala promptno rešavanje ubistava novinara.

Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade, a današnji predsednik države, čak se i izvinio ali ne zbog toga što je onomad bio deo režima koji je učestvovao u ubistvu, već što smo toliko godina čekali da izvršioci dođu pred lice pravde, poručeno je na protestnom skupu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

NUNS je tom prilikom uputio protestno pismo vlastima u Srbiji pozivajući ih da zaštite novinare ali i kazne počinioce, a predstavnici medija osvrnuli su se i na pozivanje na linč pojedinih medija – lista Danas, nedeljnika NIN i Vreme, na naslovnoj strani „Ilustrovane politike“.

Pismo je ispred NUNS-a pročitala Biljana Stepanović, urednica magazina Nova ekonomija, podsećajući da su samo tokom 2018. godine u Srbiji zabeležena 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara, od toga je 16 slučajeva i dalje u postupku pred tužilaštvom a samo u jednom slučaju pokrenut sudski postupak. NUNS insistira da se državni organi javno oglase povodom sve učestalijih pritisaka na novinare, koje su u poslednje tri godine čak 73 puta počinjeni od strane nosioca javnih funkcija. NUNS je podsetio da su u istom režimu, za vreme čije vlasti su se desila ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića, participirali i Ivica Dačić i Maja Gojković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a da su kasnije povodom osnivanja Komisije za rešavanje ubistava novinara izjavili da je Srbija „pravna i pravedna“ zemlja.

  • Nije Srbija ni pravna ni pravedna. Još od tragične smrti Radisave Dade Vujasinović novinari apeluju da se rasvetli njeno ubistvo. Apeluju da država nađe i kazni one koji su u sred bela dana, precizno, hladnokrvno i profesionalno likvidirali novinara Slavka Ćuruviju i apeluju da se otkriju i kazne ubice Milana Pantića, navodi se u saopštenju.

Predstavnici nezavisnih medija iskoristili su ovu priliku da još jednom osude i osvrnu se na tekst na naslovnoj strani „Ilustrovane politike“ pod naslovom „Psi su pušteni“, koji upravo ove medije targetira i označava kao neprijatelje države.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk istakao je da je Srbija dugo u situaciji u kojoj se svaka kritika vidi kao napad, ali da će NIN nastaviti da kritikuje i traga za istinom.

  • Postoji velika razlika između onoga za šta oni nas optužuju, jer bi bilo lako optužiti i osuditi nas na sudu da stvarno govorimo i pišemo neistine, problem je što pišemo istinu, istakao je Ćulibrk.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik lista „Danas“, zaključio je da problem sa pomenutim tekstom nije to što je objavljen, u listu koji je „relativno nebitan“, nego to što bi Aleksandar Vučić verovatno stao iza tog teksta ali ga u tome sprečava „proevropski i reformatorski imidž“ koji sada neguje.

  • Osnovni problem domaćih medija danas je što predsednik pravi pristojnu i normalnu Srbiju uz najnepristojnije i najnenormalnije medije, naglasio je Petrović.

Izvršni producent N1 Igor Božić rekao je da se novinari te kuće osećaju nesigurno kada dobijaju etikete poput stranih plaćenika i CIA televizije, a da država uvek može da spreči takvu vrstu etiketiranja.

  • Ponovno slušamo ljude koji prebrojavaju patriotska zrnca drugim kolegama novinarima. Takva situacija postaje neizdrživa za nas koji pokušavamo profesionalno da radimo svoj posao, naglasio je Božić.

Radoslav Vujasinović: Da istina opet bude vrednost

Na konferenciji je emitovana audio poruka oca novinarke Radislave Dade Vujasinović, Radoslava, koji je rekao da su za 24 godine uništeni i sakrivani dokazi o njenom ubistvu i da će verovatno jednog dana, „kada istina bude opet vrednost“, svi saznati šta se dogodilo.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.