PREDSTAVLJANJE KRAGUJEVCA U ZRENJANINU

Društvo Grad

Gradska turistička organizacija Kragujevca promovisala je protekle nedelje u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu turističke potencijale grada i okoline. Promocija je organizovana u okviru dugogodišnje uspešne saradnje turističkih organizacija Zrenjanina i Kragujevca i u nameri da se ta saradnja „ojača“. Upravo to je, pozdravljajući goste iz Kragujevca, u ime domaćina, naglasio Zoran LJubotina, direktor turističke organizacije Zrenjanina.

Grad Kragujevac, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni, sportski i zabavni centar regije i prvu Miloševu prestonicu predstavio je direktor GTO Kragujevac Bojan Pavlović.

Osim urbanog, modernog grada mladih, Zrenjaninci su imali priliku da upoznaju i ponudu seoskog turizma, domaćinstvo Janin raj, koje im je predstavio domaćin Dragan Cvetković. NJegova priča, potkrepljena video materijalom, o tradicionalnom šumadijskom etno domaćinstvu, domaćim specijalitetima i dodatnim sadržajima koji su gostima na raspolaganju, izazvali su veliko interesovanje prisutnih koji su se uverili da je Janin raj zasluženo poneo naziv jednog od najboljih domaćinstava u Srbiji.

Atraktivnost šumadijske ponude i srdačne dobrodošlice svakako je upotpunila tradicionalna Šumadijska rakija, šljivovoca i druge voćne rakije ovdašnjih proizvođača. Regionalnu asocijaciju šroizvođača „Šumadijska rakija“ predstavila je Jovanka Marović, jedina žena, članica Udruženja, koja sama peče rakiju. Ona je govorila i o značaju zaštite geografskog porekla, predstavila je Prvi šumadijski festival rakije i pozvala prisutne na degustaciju Dramićke ljute i drugih rakija.

Tradiciju i lepotu šumadijskog podneblja u potpunosti su oživeli članovi Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković koji su izveli igre iz Šumadije Zelene se bogazi i Splet igara iz Srbije.

Prisutne u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu u šetnju Šumadijom, rečju i programom vodila je Snežana Milisavljević iz turističke organizacije Kragujevca.

Predstavljanje u Zrenjaninu upotpunila prodajna izložba gastronomskih proizvoda, suvenira i novogodišnjih, ručno pravljenih ukrasa proizvođača iz Kragujevca i Topole koja je održana na Trgu slobode u okviru manifestacije Novogodišnja čarolija.

Tekst: Snežana Milisavljević
Fotografija: Aleksandar Blanuša
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.