PREDSTAVLJANJE UMETNIČKOG I ŽIVOTNOG DELA MIODRAGA AZANJCA

Kultura

U petak (4. oktobar) u 19 sati, u Univerzitetskoj galeriji biće predstavljena umetnička i životna dela profesora Miodraga Azanjca, osnivača OKTOH-a. Kragujevačku publiku sa životom i delom istaknutog profesora upoznaće učesnici u programu: Snežana Nikolajević – muzikolog, Katarina Erić – vanredni profesor FILUM-a, Marija Vasiljević – glumica, Marija Obrović – šef opšte službe Spomen-parka Kragujevački oktobar.

U znak sećanja na legendarnog profesora flaute, Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem sredstava za njegovo finansiranje. Projekat će u toku ove i narednih godina, kroz tematske večeri, prerasti u tradicionalnu manifestaciju „Dani flaute Miodraga Azanjca“ i održavaće se uoči OKTOH-a. Izuzetno važan deo predstavljanja projekta biće i muzički segmenti, arhivski snimci iz umetničkog i životnog opusa flautiste Miodraga Azanjca, koji će ilustrovati njegovu solističku, kamernu i dirigentsku delatnost „Hora flauta“, sa posebnim osvrtom na njegov značaj kao idejnog tvorca i osnivača OKTOH-a. Životna biografija uvaženog profesora obiluje i brojnim objavljenim tekstovima, jer je profesor Azanjac, pored pisanja eseja o flauti i muzičkom stvaralaštvu, bio poznat i kao vrsni polemičar, čije vizionarske misli nadahnjuju generacije mladih umetnika:

Miodrag Azanjac je rođen 1932. godine u Kragujevcu. Maturirao je 1951. godine u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Srednju muzičku školu i Muzičku Akademiju u Beogradu završio je 1958. godine u klasi profesora Jakova Srejovića sa odličnim uspehom iz glavnog predmeta, kao jedan od najsposobnijih studenata flaute. Školske 1961/62. godine koristi stipendiju francuske vlade, boravi u Parizu i pohađa nastavu kod poznatog profesora Pariskog konzervatorijuma Gastona Krinela. U toku leta 1967. godine boravio je u Sieni (Accademia Chigiana) kod čuvenog flautiste Severina Gazzeloni-ja. Još kao student primljen je u orkestar Beogradske filharmonije u kome je vrlo brzo postao prvi flautista. U Filharmoniji je ostao sve do 1970. godine kada prelazi u muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu za stalnog nastavnika flaute. Uporedo sa radom u školi „Mokranjac“, predaje flautu i u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu, a 1974. postaje i njen direktor. Godine 1976. Miodrag Azanjac je izabran za docenta za flautu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Celokupna umetnička delatnost Miodraga Azanjca odvija se u više pravaca. Delovao je kao koncertni solista, kao vrsni kamerni muzičar (član nekoliko kamernih ansambala), orkestarski muzičar, a poslednjih godina kao umetnički rukovodilac ansambla „Hor flauta“ čiji je i osnivač. NJegova koncertna delatnost počinje još od studentskih dana. Nastupao je kao solista sa brojnim simfonijskim i kamernim orkestrima, solo sa čembalom ili klavirom, u Beogradu i u drugim gradovima Srbije i Jugoslavije. Naročito su bili zapaženi njegovi nastupi u muzičkim emisijama Radio Beograda. Sa velikim uspehom je izvodio dela baroka, klasike, kao i kompozicije savremenih autora – stranih i domaćih. Prvi je flautista koji je kod nas izveo ciklus Bahovih i Hendlovih sonata, što je imalo velikog odjeka u našoj muzičkoj javnosti, a od muzičke kritike izuzetno pohvaljeno. Veliki broj kompozicija iz flautskog repertoara snimio je za potrebe Radio Begrada, među kojima se posebno ističu dela za solo flautu, flautu i čembalo, kao i više koncerata za flautu i orkestar. Repertoar Miodraga Azanjca je vrlo bogat i zastupljeni su mnogi autori različitih epoha i stilova; Hendl, Bah, Vivaldi, Kupren, Mocart, Hindemit, Žolive, Debisi, Konjović, Vauda i dr. U izdanju PGP-RTB štampan je u kompletu od deset ploča izvođački opus Miodraga Azanjca pod nazivom „Umetnost flaute“.

Vrlo plodna i svestrana aktivnost Miodraga Azanjca bila je na polju kamerne muzike. Dugo godina je bio član Beogradskog duvačkog kvinteta i jedan od osnivača ovog našeg uglednog kamernog ansambla sa kojim je nastupao u mnogim evropskim i jugoslovenskim gradovima izvodeći dela domaćih i stranih autora. Kvinteti LJubice Marić, Enrika Josifa i Milana Ristića snimljeni su na pločama u izdanju PGP-RTB. Miodrag Azanjac je bio član i jedan od osnivača kamerne grupe “Musica Humana” sa kojom je tokom četiri godine saradnje nastupao na brojnim koncertima. Značajna i nezaobilazna je delatnost Azanjca kao orkestarskog umetnika u gotovo svim beogradskim orkestrima; Beogradskoj filharmoniji, orkestru Opere Narodnog pozorišta, Simfonijskom orkestru RTV Beograd, u kojima je godinama bio solo flautista i gostovao širom Evrope. Za doprinos muzičkom stvaralaštvu u Beogradu i Srbiji, u oblasti koncertne i kamerne aktivnosti.

Miodrag Azanjac je dobio sledeće nagrade: Oktobarsku nagradu grada Beograda – Kao član Beogradskog duvačkog kvinteta, za umetničku aktivnost u 1970. Godini, Nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije – za koncertnu delatnost 1971. godine i kamernu delatnost 1973. Godine, Prva nagrada Jugoslovenske radio difuzije – za najbolji snimak 1972. godine i kamernu delatnost, odnosno snimak 1966. Godine, Nagrada Udruženja kompozitora Srbije 1970. godine.

Miodrag Azanjac je 1977. godine osnovao Hor flauta sastavljen od učenika i profesora srednjih muzičkih škola i studenata FMU. Bio je umetnički rukovodilac i dirigent ovog ansambla koji je nastupao na velikom broju koncerata u Beogradu, Srbiji, na Opatijskoj tribini, televiziji i na koncertima u organizaciji Radio Beograda. Veći broj kompozicija pisanih za ovaj ansambl snimljen je za potrebe Radio Televizije Beograd. Muzička javnost i kritika su podržavale i pratile delovanje Hora flauta od njegovog osnivanja i u vremenu kada je ansambl stekao punu afirmaciju i postao značajno muzičko telo u našoj sredini. U okviru umetničko – istraživačke delatnosti treba istaći esejistički rad “Mitos i logos”, predavanje na temu “Vreme flaute”, predavanja u okviru emisija Trećeg programa Radio Beograda i učestvovanje na Devetom međunarodnom kongresu za estetiku u Dubrovniku 1980. godine. Decenijama, profesor Miodrag Azanjac pisao je eseje o flauti i muzičkom stvaralaštvu, ali je bio poznat i kao vrsni polemičar. Osim eseja i polemike, u mnogim časopisima, zbornicima i listovima objavio je brojne razgovore.

Priredio: GTO „Kragujevac“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.