PREDSTAVLJENA KNJIGA GRAĐENJE KRAGUJEVCA OD 1965. DO 1990. GODINE

Društvo Kultura

U Galeriji Narodne biblioteke Vuk Karadžić javnosti je predstavljena četvrta knjiga iz edicije Građenje Kragujevca autora Veroljuba Trifunovića pod nazivom Od samoupravljanja do krize, koja obuhvata period od 1965. do 1990. godine.

To je, prema rečima autora, period kada se Kragujevac burno razvijao. Zaposlenost je rasla iz godine u godinu. Plate, takođe. U grad je došlo 60 000 ljudi. Teritorija se udvostručila. Automobili su ulazili u skoro sve porodice. Počeo je masovni turizam. Pojavile su se vikendice – vid drugog stanovanja.

U tom periodu izgrađena su dva vodovodna sistema i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje, kako kaže Trifunović, Beograd tek sada sanja. Izgrađen je Klinički centar, Univerzitet, Muzej 21. oktobar u Šumaricama, Narodni muzej, hala Jezero, komleks otvorenih bazena, regulisano je korito Lepenice.

  • Najveći deo izgrađenog fonda Kragujevca nastao je u tih četvrt veka. Izgledalo je da su mogućnosti neograničene. Moglo se planirati i ulaziti u realizacije svih novih projekata. Bio je to zlatan period za planere, projektante i graditelje, seća se Trifunović, koji je te 1965. godine diplomirao i počeo da radi u tadašnjoj Direkciji za urbanizam.
  • Grad Kragujevac je polje mog profesionalnog rada i istraživanja više od 60 godina. U urbanističkoj instituciji proveo sam ceo zvanični radni vek do 2005. godine. U mnoge poduhvate bio sam neposredno uključen, a ova knjiga samo je još jedan prilog hronici građenja. To shvatam kao dug prema Kragujevcu.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.