PREKO 30.000 GRAĐANA TRAŽI ZABRANU RIJALITI PROGRAMA U VREME VANREDNOG STANJA

Društvo

Za samo 24 sata preko 30.000 građana potpisalo online peticiju
kojom se traži zabrana snimanja rijaliti programa. Peticiju su pokrenuli
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Kreni – promeni i Srbija u pokretu.

 • TV Pink i TV Happy u toku pandemije korona virusa direktno emituju
  rijaliti programe koji se snimaju uz učešće više od pet osoba, čime se
  direktno krši zabrana okupljanja. Istovremeno su u toku same pandemije ulazile nove osobe čime je direktno ugrožavano zdravlje učesnika, ali i slata poruka da je kršenje propisa dozvoljeno. Peticijom se traži zabrana snimanja rijaliti programa u skladu sa postojećim važećim propisima i obaveza da televizije sa nacionalnom rekvencijom dnevno u periodu od 08:00 do 22:00 emituju minimum jedan sat naučno-obrazovnog programa, jedan sat kulturno-umetničkog programa, jedan sat dokumentarnog programa, pola sata programa za decu, pola sata programa za maloletnik, navodi se u saopštenju Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i dodaje da će „ostati zbeleženo“ da je u periodima kada je bilo zabranjeno prisustvo
  novinarima na konferencijama za štampu na kojima se stanovištvo
  informisalo o pandemiji, to isto pravo okupljanja dozvoljavano privatnim televizijama u rijaliti programima u kojima se inače krši zakon.

U Udruženjz za zaštitu ustavnoti i zakonitosti podsećaju da se pred Narodnom skupštinom nalazi zakon koji je podnelo 42.852 građana o ograničavanju rijalitija o kome bi skupština morala da odlučuje čim počne ponovo sa radom. I zahteve iz navedene peticije ćemo pridružiti predlogu zakona.

 • U periodima samoizolacije građani, a posebno deca provode više vremena uz TV kanale, prema istraživanjima dolazi do porasta nasilja u porodici. Rijaliti programi na TV PINK i TV HAPPY istovremeno su prepuni nasilja, a obe televizije se ističu i promovisanjem nadrilekarstva uperiodu kada se lekari bore za živote građana bez zaštitne opreme.
  
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.