PRITISAK VLASTI I(LI) STRAH AUTOPREVOZNIKA OD POSLEDICA

Društvo Politika

Pobunjeni žitelji šumadijske i prve srpske prestonice naredne subote bi put Beograda, na poziv tamošnjih demonstranata, trebalo  da krenu redovnim autobuskim linijama, ili, pak, sopstvenim prevozom, pošto lokalni i autoprevoznici koji posluju u Kragujevcu, kako je naglašavano na prošlonedeljenom ovdašnjem protestu na Djačkom  trgu, ne smeju da ih prevezu do sadašnjeg prestonog grada, u kojem je, famoznog 13. aprila, zakazan veliki protest protiv nenarodnog i uzurpatorskog režima Aleksandra Vučića. Organizovani odlazak šumadijskih demonstranata za Beograd, tvrde u Organizacionom odboru protesta gradjana protiv aktuelnog režima u Kragujevcu, nije moguć, zbog “pritisaka vlasti na prevoznike”.

Upravo se, ipak, čulo da možda i ima autoprevoznika koji će naredne subote da prevezu šumadijske demonstrante do Beograda. Nešto više o toj  mogućnosti znaće se sutra, najkasnije do četvrtka, do kad će biti poznato i koliko će Kragujevčana 13. aprila organizovano da krene za Beograd.

 Podsetimo da je članica organizacionog odbora protesta u Kragujevcu  Stanislava Staša Pavlović prošle subote obavestila sugradjane da su autoprevoznici sa kojima su pregovarali o prevozu na protest koji je za 13. april zakazan u Beogradu, naknadno javili sa tvrdnjom da su ih iz policije pitali da li voze toga dana, tražili,  pritom, registarske oznake vozila i davali “odredjene sugestije”.

  • Slična je situacija u celoj Šumadiji. Pozivamo vas da ostanemo solidarni, istrajni i uporni u borbi pr otiv vlasti koja nam je zarobila živote, tako što ćemo U Beograd 13. aprila otići ličnim vozilima ili redovnim linijima, poručila je Stanislava Pavlović.

Glas Šumadije , medjutim, nasuprote rečenim informacijama sa poslednjeg protesta na Djačkom trgu,  ima saznanja i da pojedini, ako ne svi šumadijski autoprevoznici u ovom slučaj kalkulišu, odnosno da i samoinicijativno i barem za sada odbijaju ponude da naredne subote voze demonstrante za Beograd, kako bi izbegli indirektnu odgovornost za sva  dešavanja toga dana, kao i eventualne posledice po poslovanje svojih firmi, zbog svrstavanja uz protivnike aktuelne vlasti.

U prilog ovome i poslednja informacijama iz organizacionog odbora protesta u Kragujevcu da su im se, u medjuvremenu, javili pojedini prevoznici, tražeči da ih obaveste koliko ljudi naredne subote vode za Beograd, kako bi “pokušali da im obezbede prevoz”.

  • Tačno je da smo prošle nedelje pregovarali sa tri prevozničke firme, koje su  nas obavestile da nisu u mogućnosti da prevezu demonstrante do Beograda. Pravdali su se da ih policija zove i da im, ukoliko 13. aprila prevoze ljude na skup u Beogradu, traži da dostave podatke o broju vozila, registracije autobusa i druge informacije. Niko od prevoznika nije nam deciderano kazao da im neko zabranjuje da prevoze ljude na protest u Beogradu, ali je činjenica da se oni pribojavaju da se dogovore sa nama, kaže za Glas Šumadije i list DANAS jedan od organizatora protesta u Kragujevcu, ne želeći da saopšti imena firmi  sa kojima se pregovaralo o prevozu protivnika režima Aleksandra Vučića u Beograd.

U Policijskoj upravi Kragujevca ovim povodom  za Glas Šumadije kažu da su priče o tome da se policija raspituje u autoprevozničkim firmama o tome da li će da prevoze ljude na protest zakazan za 13. april u Beogradu, kako bi ih, na taj načlin, zaplašila i odvratila od tog prevoza, “čiste zlouptrebe”, te da su izraz nepoznavanje policijske procedure u takvim slučajevima.

  • U pitanju je redovna sektorska kontrola, odnosno provera koja se sprovodi uoči svakog kolektivnog putovanja i velikog skupa bilo da je reč o navijačima ili sindikalnom i političkom okupljanju. Svaki prevoznik ima obavezu da  nam dopisom prijavi koji autobus vozi organizovanu grupu, gde ide, kao i da, u slučaju potrebe, vozilo pošalje na vanredni tehnički pregled. To važi za djačke ekskurzije, za izlete penzionera, za turističke ture, naravno i za prevoz na političke skupove, tvrde u policiji.

Pojedini  kragujevački turistički radnici kažu da su navodi policije tek delimično tačni, odnosno da  procedura o kojoj govore u Policijskoj upravi važi jedino kad su dečije ekskurzije i izleti u pitanju, i kad je kontrola kojoj su izloženi autoprevoznici zaista i detaljna i rigorozna. U većini, ako ne i u svim ostalim slučajevima u kojima se kolektivno prevoze odrasli, takve kontrole, tvrde, jednostavno nema, osim u izuzetnim situacijama, u koje vlast i policija, očito svrstavaju gradjanski protest koji će narednesubote biti organizovan u Beogradu, i na koji će, bez obzira na pokušaje opstrukcije, krenuti veći broj žitelja centra Šumadije. Neki, najverovatnije, organizovano, a mnogi i samoinicijativno.

 Pritisak na zaposlene u javnom sektoru

 Iz kragujevačkih javnih preduzeča stižu informacije da su  zaposleni u tim firmama izloženi “strašnom pritisku” da se 19. aprila pojave na mitingu koji toga dana u Beogradu organizuje Srpska napredna stranka, i na kojem će da govori lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Pritisak je neverovatan, a zaposlenima koji krenu na Vučićev miting daje se slobodan dan. Istovremeno, svaki aktivista SNS-a ima obavezu da povede još njih desetoro na skup. Na miting SNS-a se 19. aprila kreće ujutro, a skup će da bude održan tek uveče, kaže za Glas Šumadije jedan od zaposlenih u kragujevačkim Gradskim tržnicama.
Pise: Zoran Radovanović

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *