Privreda Šumadije u prvih sedam meseci najviše izvozila

Društvo Ekonomija

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih sedam meseci 2020. godini iznosila je preko 1,051 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 623,6 miliona evra. Privreda Šumadijskog upravnog okruga je, regionalno posmatrano, u periodu I-VII 2020. godini ostvarila najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji, u iznosu od preko 195 miliona evra.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili; setovi provodnika i kablovi; cevi i creva od plastičnih masa; delovi šinskih vozila;  nameštaj i delovi; delovi, pribor za motorna vozila.

Značajan rast izvoza ostvaren je kod izvoza elektronski integrisanih kola i delova za šinska vozila.

Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Kragujevac, je izrazio očekivanje daljeg povećanja spoljno-trgovinskog suficita i u 2020. godini kao rezultata, kako početka rada nekoliko značajnih izvozno orijentisanih kompanija, tako i daljeg priliva stranih direktnih investicija u Šumadijski upravni okrug.

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih sedam meseci 2020. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga izvozila je u 87 zemalja sveta. Najviše se  izvozilo na  tržišta: Italije (izvoz u Italiju je 29% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga); Slovačke; Poljske; Češke; Nemačke; Mađarske; Bosne i Hercegovine; Značajan rast izvoza je ostvaren na tržište Mađarske I Poljske.

Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje; Nemačke; Poljske; Kine; Mađarske;  Turske; Rumunije; Češke…

Najveći spoljno- trgovinski suficit privreda Šumadijskog upravnog okruga ostvarila je u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Češkom…

Tagovi:

1 komentar

  1. Ako je ovo tačno to je veoma važan podatak. Pitanje je gde se može videti nekakav relevantni dokument, gde se vidi statistika spoljnotrgovinske razmene po upravnim okruzima? Statistički zavod Srbije daje podatke za 4 regiona i to: Beograd, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija. Nisam video nigde dokument koji daje statistiku po upravnim regionima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.