PRIVREDNICI IZ KRAGUJEVCA U PROSTORIJAMA REGIONALNE AGENCIJE POTPISALI PRVE UGOVORE ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI

Društvo Ekonomija

Vlada Republike Srbije je tokom vanrednog stanja usvojila Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19.

Osnovni ciljevi Programa su da se u uslovima otežanog poslovanja izazvanog pandemijom virusa COVID – 19 obezbedi podrška privrednim subjektima za nabavku obrtnih sredstava, kao i za održavanje tekuće likvidnosti u cilju redovnog izmirivanja obaveza prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Za relizaciju Programa izdvojeno je 24.000.000.000 dinara.

Minimalni iznos kredita je 200.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno 1.000.000,00 dinara za privredna društva, a maksimalan iznos koji privredni subjekti mogu da dobiju je 120.000.000,00 dinara. Rok otplate kredita je do 36 meseci, koji uključuje grejs period od 12 meseci, dok je kamatna stopa 1% na godišnjem nivou.

Realizacija Programa vrši se od 13. aprila 2020. godine preko Fonda za razvoj Republike Srbije, kada su već prvi privrednici predali svoje zahteve.

Ukupna vrednost do sada odobrenih kredita je nešto preko 2,3 milijarde dinara, a ukupna vrednost zahteva koje su privrednici poslali Fondu je skoro 15 milijardi dinara.

Da bi svi koji apliciraju za novac kod Fonda za razvoj dobili sredstva, neophodno je da sva dokumentacija bude u skladu sa propozicijama koje je Fond propisao. Privrednici moraju da obezbede ispravnu dokumentaciju, koja dokazuje da ispunjavaju potrebne uslove i imaju neophodna sredstva obezbeđenja.

Regionalna agencija, pored davanja instrukcija i potrebnih informacija  zainteresovanim korisnicima, je uključena i u kontrolu ispravnosti velikog broja zahteva koji stiže u Fond za razvoj.

Takođe, za sve privrednike iz regiona Šumadije i Pomoravlja kojima su već odobrena sredstva, Regionalna agencija u svojim prostorijama organizuje  potpisivanje  ugovora i neophodnih dokumenata koji se odnose na kredit. Na taj način je privrednicima omogućen brži, sigurniji  i jeftiniji način na koji mogu da završe proceduru dobijanja neophodnih sredstava.

Regionalna agencija je tokom jučerašnjeg dana organizovala potpisivanje ugovora za privrednike iz Kragujevca, kojima su odobrena sredstva.

Potpisivanje ugovora se zakazuje u odvojenim terminima za ograničeni broj klijenata, kako bi se ispoštovale sve procedure, mere i preporuke koje se tiču poštovanja bezbednosti, propisane od strane Vlade Republike Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.