PRIZNANJE ZA OBNOVU CRKVE BRVNARE

Društvo Grad

Tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac dobitnik je specijalnog priznanja za izuzetan doprinos očuvanju i unapređenju evropske kulturne baštine, koju dodeljuje Evropa nostra. Priznanje im je dodeljeno za projekt konzervatorsko-restauratorskih radova na crkvi brvnari Sv. Petra i Pavla u Darosavi kod Aranđelovca.

Crkva brvnara, podignuta 1832. godine, u vreme oslobađanja Srbije od Turaka pod vođstvom kneza Miloša, već dotrajala dodatno je stradala je u poplavama 2014. godine, kada je drvo lipe palo i u potpunosti uništilo krov objekta.

Nakon toga je odlučeno da se crkva potpuno obnovi, a radove je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja uz pomoć Opštine Aranđelovac.

“Prva faza radova obuhvatila je radove na statičnoj snazi crkve, zatim na zameni krovne konstrukcije, krovnog pokrivača i radova na podu”, objašnjava Jelena Munjić, etnolog. “U drugoj fazi rađena je unutrašnjost, koritasti svod od šašica, zatim radovi na originalnom ikonostasu.”

Ministarstvo kulture uz pomoć Opštine Aranđelovac, izdvojili je osam miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije, dok su za obnavljanje ikonostasa i podova obezbeđena još tri miliona. Žiri za dodelu ovog priznanja impresioniran je celokupnim projektom i tradicionalnom tehnikom renoviranja objekta.

“Lep povod za ovaj razgovor”, kaže arhitekta Zoran Jaglić, “to što je naš rad prepoznat i dobija afirmaciju kroz posebno priznanje koje je dodelila EU, koja jednom godišnje dodeljuje nagrade za bavljenje evropskim kulturnim nasleđem.”

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Darosavi jedna je od tri sačuvane crkve brvnare u Šumadiji i pod zaštitom je države. Zavod za zaštitu spomenika ovo značajno priznanje Evrope nostra za izuzetan doprinos očuvanju i unapređenju evropske kulturne baštine, dobilo je sa još jedanaest organizacija i ustanova iz devet evropskih zemalja.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *