PRODEKANU PURIĆU ZABRANJENO DA PRILAZI STUDENTKI KOJA GA JE PRIJAVILA ZBOG NAVODNOG SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA

Društvo

Odlukom  kragujevačkog Osnovnog suda , zvanično nam je danas potvrdjeno u tom sudu, prodekanu za finansije i profesoru Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr  Svetu Puriću zabranjeno je  da prilazi dvadesetogodišnjoj studentkinji te visokoškolske ustanove Mirjani  Dj. koja ga je (Purića) nedavno prijavila za navodno seksualno uznemiravanje. Purić je, nakon te prijave, 19.oktobra priveden, da bi sutradan, posle noći provedene u zgradi Policijske uprave u Kragujevcu bio pušten, ali je postupak u ovom slučaju pokrenut o čemu svedoči i odluka suda o zabrani Puriću da prilazi studentkinji Mirjani Dj.

Pojedini mediji nedavno su, pišući o najnovijem skandalu na kragujevačkom Pravmnom fakultetu, poznatom najširoj domaćoj, pa i medjunarodnoj akademskoj javnosti, po čuvenoj korupcionačkoj aferi „Indeks“ , navodili da je prodekan Purić „poznat po ponašanju“ zbog koje je prošlog meseca hapšen, ali da je to bio prvi put da ga je „neko prijavio“.

Šumadijskoj javnosti nije toliko znano da je profesor Purić, kako to sugerišu mediji koji su preneli vest o njegovom prošlomesečnom hapšenju, poznat po navodnim uznemiravanjima svojih učenica, ali i te kako jeste upravo po aferi “Indeks”, s početka 2007. godine, kad je, u svojstvu dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta, zajedno sa 22-oje profesora i saradnika te viskoškolske ustanove, kao i još 20-tak osumnjičenih, bio uhapšen zbog  učešća u toj aferi vezanoj za prodaju ispita i diploma, što je bio i ostao najveći korupcionaški slučaj u istoriji srpskog visokog obrazovanja.

Sudjenje Svetu Puriću i ostalim akterima afere “Indeks” u Višem sudu u Smederevu počelo je pre gotovo deset godina i još uvek nije okončano. To, medjutim,  nije sprečilo aktuelno rukovodstvo kragujevačkog Pravnog fakulteta da Sveta Purića i još dvojicu “indeksovaca”, profesore Srdajana Djordjevića i Miodraga Mićovića, imenovanjem na rukovodeće funkcije, vrate  na vlast u toj viskoškolskoj ustanovi, i to bez prethodno pribavljenog stava  Nacionalnog tela za akreditaciju u visokom školstvu.

Nacionalno telo za akreditaciju u visokom školstvu koje je delimično preuzelo nadležnosti Komisije za akreditaciju trebalo je, kako je oficijelno najavljivano,  27. septembra da  zauzme  stav o nedavnom  imenovanju trojice profesora kragujevačkog  Pravnog fakulteta optuženih za učešće u korupcionačkoj aferi „Indeks“, dr Sveta Purića  i dr Srdjana Djordjevića za prodekane za finansije i nastavu, te dr Miodraga Mićovića za  direktora fakultetskog Instituta za pravna i društvena istraživanja. To telo je, naime, kako je najavljivano na Pravnom fakultetu, 27. septembra trebalo da ukine mere koje je svojevremeno izrekla Komisija za akreditaciju, i kojima  profesorima  optuženim u aferi „Indeks“  onemogućavano unapredjenje na  rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu, ali i samostalno ispitivanje studenata, već su to morali da čine pod nadzorom.

Do kraja septembra, kao što smo već pisali, Nacionalno telo za akreditaciju se nije ogasilo povodom imenovanja trojice “indeskovaca” na rukovodeća mesta na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Koliko je javnosti poznato, nije to učinilo ni do sada, što sugeriše da su Sveto Purić, Srdjan Djordjević i Miodrag Mićović na rukovodećim funcijama na Pravnom fakultetu u Kragujevcu protivno stavu Komisije za akreditaciju.

“Indeksovci”, ili “zatvorsko bratsvo”, kako ih zovu pojedine kolege koje nisu hapšene zbog prodaje ispita i diploma,  u stvari se, posle nedavnih promena na čelu Univerzitega u Kragujevcu, odnosno nelegalne smene bivšeg rektora dr Nebojše Arsenijevića, uveliko vraćaju  na vlast na Pravnom fakultetu i  kragujevačkom Univerzitetu. U prilog rečenom i informacija da je za člana Senata Univerziteta u Kragujevcu, ispred Pravnog fakulteta, upravo izabran dr Nenad Djurdjević, koji je, u februaru 2007. takodje hapšen zbog sumje da je akter afere vezane za prodaju ispita i diploma.

Piše: Zoran Radovanović

HAPŠENJA I PRIJAVE

Pored prodekana Pravnog fakulteta Sveta Purića, u Kragujevcu je nedavno bio hapšen  i član  novog saziva Saveta univerziteta u Kragujevcu Nenad Andrić, kojeg je na to mesto imenovala Vlada Srbije, zbog sumnje da je primio mito. Protiv člana Saveta Univerziteta Milovan Stojanovića, kojeg je na tu funkciju takodje imenovala Vlada Srbije, prošlog meseca podneta je krivična prijava zbog pretnji novinaru lista DANAS.

 

“.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *