Protest u Kragujevcu: Zemlja se brani lepotom (VIDEO)

Društvo Video

Odgovorila je mlada Kragujevčanka, na pitanje Glasa Šumadije zbog čega je na protestu. A baš mladih bilo je najviše na blokadi ulica u Kragujevcu, povodom usvajanja Zakona o referendumu.

Bilo je i onih najmlađih,što u kolicima, što na ramenima, najčešće očeva.

  • Tata, zašto policija radi vikendom, posle skoro dva sata blokade dve ulice i jedne raskrsnice, pitao je dečak, tri-četiri godine, oca.

A policija se baš naradila, da ne kažemo na šetala. Na poziv organizacije Kreni promeni, građani nezadovoljni usvajanjem Zakona o referendumu, blokirali su već nešto pre 14 sati Glavnu ulicu, na raskrsnici sa ulicom Branka Radičevića. Među nekoliko stotina okupljenih građana najviše je mladih.

  • Trebalo bi da nas je više, ovo je univerzitetski grad, kaže jedan mladić.

Sredovečni Kragujevčanin, koji dolazi nešto kasnije iznenađen je prisustvom mladih ljudi, poznanika pita – a gde su veterani protestanti.

Među prisutnima je i profesor Dušan Teodorović, član Skupštine slobodne Srbije, čija supruga Ljiljana Mijatović predaje na Fkultetu medicinskih nauka u Kragujevcu pa je, kaže, bar dva dana u našem gradu.

Sa građanima pristiže i dobro opremljena policija, koja se postrojova na trotoaru prema kafani Balkan.

  • Odbraniće kafanu, poslovično su duhoviti Šumadinci.

Policajci deluju pomalo zbunjeno, kažu da ne znaju da li će da intervenišu, javiće im. Kada je protest malo odmakao, jedan od njih će pitati dopisnicu nacionalne agencije da li zna do kada će da traje. Što nisu znali ni sami učesnici. Oko pola tri, na ogradu ispred Nove crkve popela se nepoznata gospođa, održala vatren govor i pozvala okupljene da blokiraju bulevar Kneza Mihaila. Većina polazi za njom. Kao i policija. Ulica je blokirana, grupa momaka pokazuje na srušenu Tržnicu u kaže:

  • Ovo levo je nekad bila Tržnica.

Nakon sat vremena blokade prelazi se na raskrsnicu kod Kamenog mosta, da bi se oko 16 sati skup razišao.

Niko nije govorio, ali su u građani u anketi Glasa Šumadije znali zbog čega su tu: Zakon o referendumu, Rio Tinto, „zemlja, voda, vazduh“…

Fotografija: Lazar Novaković
Snimatelj: Miloš Simović
Tagovi:

3 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.