PUKLA BRUKA, NIKO NIJE KRIV

Društvo Komentar

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je, nakon najnovijeg skandala na Univerzitetu u Kragujevcu, vezanog za neizbor dr Nenada Filipovića za rektora te visokoškolske ustanove, da se ministarsrvo kojem je on na čelu “ne meša, niti će se mešati u izbor bilo kog dekana ili rektora“, i, narodski rečeno – ostao živ. Hvala Bogu.

Zaboravio je, medjutim, ministar Šarčević da se proletos i te kako mešao u izbor tog istog Nenada Filipović za v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu, i to tako što je 4. juna doneo dekret kojim je dotadašnji, na zakonit način izabrani  rektor kragujevačkog Univeziteta, dr Nebojša Arsenijević, smenjen sa te funkcije. Ne seća se ministar ni da je, na osnovu njegovog rešenja, raspušten bivši i nakon toga izabran novi saziv Saveta Univerziteta koji je letos imenovao Filipovića za v.d. rektora. Ne seća se, na kraju, ni da je aminovao izbor Filipovića za v.d.  rektora, mada je tom izboru,  u prostorijama kragujevačkog Ekonomskog fakulteta, prisustvovala i policija, što je, koliko je javnosti,poznato nezamaćen primer ugrožavanja autonomije univerzitete u istoriji visokog školstva u Srbiji.

Sada već bivši v.d. rektora Nenad Filipović, koji  na poslednjoj sednici   Saveta Univerziteta u Kragujevcu nije izabran za rektora, uprkos činjenici da je bio jedini kandidat za tu funkciju i da ga je, prethodno, podržalo jedanaest od ukupno dvanaest fakulteta kragujevačkog Univerziteta, i čiju kandidaturu je, podsetimo, krajem prošlog meseca verifikovao i Senat Univerziteta,  tim povodom se još nije  oglasio.

Oglasili su se, medjutim, pojedinci koje akademska i šira šumadijska javnost već mesecima dovode u vezu sa galimatijasom na kragujevačkom Univerzitetu, a koji sada tvrde da je njihovo dovodjenje u kontekst tih dešavanja “rekla kazala priče”, po nečijem, valjda diktatu bivšeg rektora Arsenijevića koji,  s obzirom da je bivši bilo šta kome više može da diktira. Pre će biti da je, kako se doznaje,”pukla tikva” medju inicijatorima promene na čelu kragujevačkog Univerziteta, pa se pojedini  sada, poput ministra Šarčevića, ničega ne sećaju. Dok najnovija bruka sa neizborom Filipovića nije pukla, nisu se oglašavali, niti bilo šta demantovali.

Ovde se, inače, s ovim u vezi špekuliše sa imenima navodnih kandidata za novog v.d. rektora, ukoliko takvih više zaista ima,  koji treba da nasledi dosadašnjeg v.d. rektora, što je, opet koliko je javnosti poznato, nezapamćen slučaj u istorji srpskog visokog školstva, od osnivanja kragujevačkog Liceja, davne 1838., do prekjučerašnje sednice Saveta Univerziteta koji je, glasovima većine članova, a na opšte zaprepašćenje javnosti, uskratio poverenje Nenadu Filipoviću tek nekoliko meseci nakon što ga je izabrao za v.d. rektora. Kao mogući kandidati za novoig v.d rektora pominje se troje univerzitetskih profesora, i to sa Agronomskog fakulteta, zatim sa Fakulteta mašinskih nauka i Fakulteta medicinskih nauka…

Sednica Saveta Univerziteta na kojoj treba da se bira novi v.d. rektora nije zakazana, a kad će ne zna se.

 Piše:  Zora nRadovanović

Tagged

1 komentar

  1. Stvar je vrlo prosta! Potonji sada vec i on bivsi Filipovic se slizao sa Nebojsom Arsenijevic! E, pa izvinite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *